dr Darja Bajić BožovićDocent

Dr Darja Bajić Božović, rodjena je 1. oktobra 1985. godine u Beogradu. Završila je Prvu beogradsku gimnaziju 2004. godine kada upisuje Fakultet dramskih umetnosti. Diplomirala je 2009. godine sa prosekom 9.30, na katedri za Menadžment i produkciju u pozorištu, radiju i kulturi, sa ocenom 10 na diplomskom radu Predsednički izbori na Javnom servisu.

Doktorirala je 2018. godine na smeru Menadžent umetnosti i medija, Fakultet dramskih umetnosti. Doktorska disertacija nosi naziv Stimulativni instrumenti i strategije kulturne politike u oblasti filmske proizvodnje u Srbiji. Na osnovu disertacije 2021. godine nastaje knjiga Kulturna politika i stimulacija filmske proizvodnje u Srbiji u izdanju Filmskog centra Srbije.

Od 2006. godine, profesionalno se bavi projektnim menadžmentom iz oblasti kulture, produkcijom filmskih festivala i manifestacija kao i filmskom i televizijskom produkcijom.

Član je Upravnog odbora Nezavisnog udruženja producenata Srbije.

RADNO ISKUSTVO

Menadžment u kulturi

 • Od 2017 do 2022 godine radi na poziciji glavnog producenta Medjunarodnog filmskog festivala FEST

Za celokupan rad i doprinos razvoju ove manifestacije 2020. godine dodeljena joj je  plaketa FESTovih 50

 • 2017 – 2019. producent i urednik programa bioskopa Vlada Divljan u okviru Centra za kulturu Vlada Divljan. Bioskop je bio profilisan da podstiče promociju mladih autora, evropske i autorske kinematografije i posebno promociju regionalne i domaće kinematografije.
 • producent događaja obeležavanja 100 godina od osnivanja Jugoslavije održanog u Palati Srbije.
 • godine honorarno radi kao koordinator programa i stranih gostiju, a od 2017. godine i kao izvršni producent na Leskovačkom internacionalnom filmskom festivalu režije – LIFFE.
 • Radila je kao koordinator svečane dodele nagrada Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije – AFUN.
 • Od 2011. godine, angažovana je kao koordinator gostiju, a od 2017. kao producent na filmskom festivalu u Sopotu – SOFEST.
 • 2009 – 2017. godine, honorarni saradnik na poziciji koordinatora službe stranih gostiju na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma – Kratki metar.
 • 2008 – 2017. godine, honorarni saradnik na poziciji koordinatora službe stranih gostiju, na Medjunarodnom filmskom festivalu FEST. Tokom godina kao rezultat saradnje sa istaknutim umetnicima svetske kinematografije i njihovim agentima od neki od gostiju FESTa bili su: Carlos Saura, Victoria Abril, Monica Bellucci, Hugh Hudson, Fernando Trueba, John McTiernan, Pavel Lungin, Aleksandr Sokurov, Richard Dreyfuss, Sergej Bezrukov, Ralph Fiennes, Felicity Jones, Michael Madsen, Stephen Frears, Karen Shakhnazarov, Samuel Maoz, Menahem Golan.
 • 2007 – 2010. godine bila je producent projekta Bioskop Balkan. Radila je na izradi programa, animacionih aktivnosti i produkciji dnevnih informativnih emisija Balkan Bisko, u cilju promocije domaćeg filma. Projekat Bioskop Balkan dobio je pozitivnu ocenu međunarodne komisije i predložen je za pridruživanje mreži Europa cinemas.
 • 2006 – 2008. godine radila kao organizator i prevodilac na industrijskom pratećem programu B2B Međunarodnog filmskog festivala FEST.

Filmska i TV produkcija

 • Producent dugometražnog dokumentarnog filma Film je promenio Svet,

Produkcija: Magična Linija; Režija: Darko Bajić i Siniša Cvetić

 • Producent dugometražnog dokumentarnog filma Film davne budućnosti,

Produkcija: Magična Linija; Režija: Siniša Cvetić

 • Producent dugometražnog dokumentarnog filma Linija života,

Produkcija: Magična Linija; Režija: Darko Bajić

Linija života je selektovana za nagradu Evropske filmske akademije EFA u kategoriji dokumentarni film. Asocijacija filmskih umetnika Srbije dodelila je godišnju nagradu za najbolji dokumentarni film u 2019. godini.

 • 2016 / 2017. Producent dokumentarnu serije Priče iz Velikog rata (14 epizoda, emitovanih RTRS),

Produkcija: Magična Linija; Režija: Marko Jevtić

 • 2011 – 2016. Producent velikog broja namenskih filmova, reklama i muzičkih spotova. Posebno se izdvaja : Saobraćajni institut – CIP. Kuća fudbala Fudbalski savez Srbije, Imlek, Termo elektrane Nikola Tesla – TENT, muzički spot Zdravko Čolić.
 • Izvršni producent na dokumentarnom filmu O Gringo,

Produkcija: Urca Filmes Brazil i Magična Linija; Režija: Darko Bajić

 • Associate producer na igranom filmu Na lepom Plavom Dunavu,

Produkcija: Magična Linija; Režija: Darko Bajić

 • 2007 / 2010. Producent dnevnih informativnih emisija Balkan Bisko (265 emisija, emitovanih na TV Studio B). Produkcija: Magična Linija; Režija: Marko Sopić

Objavljeni naučni radovi

 • Stimulacija lanca vrednosti filmske proizvodnje

(Studije filma i ekranskih medija : Srbija 3.0. uredila Nevena Daković, izdavač Filmski centar Srbije)

 • (Ne)Moć kulture pamćenja i politike identiteta – prikaz knjige Vesne Djukić (Ka)Ko smo? Studije kulture pamćenja i politike identiteta u Srbiji, Beograd, Institut za pozorište, film, radio i televiziju FDU, 2017.

(Zbornik radova Fakulteta dramskih umetnosti 34)

 • Ciljevi i efekti medjunarodnih filmskih festivala: Medjunarodni filmski festival FEST (Zbornik radova Fakulteta dramskih umetnosti’ 24)

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom