Uncategorized

Član spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta, italijanski poslanik Pino Arlaki: Kosovo je naša najveća greška, a Euleks potpuni neuspeh

Izvor: Politika

Poslanik Evropskog parlamenta Pino Arlaki ocenio je da je Kosovo najveća greška međunarodne zajednice u poslednjih 12 godina, a da Misija Evropske unije na Kosovu predstavlja „potpuni neuspeh”.

„Međunarodna zajednica izbegava da pogleda ispod površine, da pogleda u probleme, izbegava da prizna da je Kosovo bilo velika greška. Naša najveća greška u poslednjih 12 godina. Stvorili smo mafijašku državu i stalo nam je samo do toga da ova istina ne ispliva”, izjavio je Arlaki u intervjuu Tanjugu.

On je rekao da je Euleks do sada kao misija bio „potpuni neuspeh” i ukazao da bi EU i međunarodna zajednica trebalo da prestanu da gaje „lažnu sliku” o Kosovu kao stabilnom mestu.

„Evropske zemlje treba da počnu da se suočavaju sa istinom i da počnu da preduzimaju mere. Politička situacija na Kosovu i činjenica da organizovani kriminal dominira Kosovom predstavljaju veliku pretnju po bezbednost evropskih zemalja, ali i zemlje regiona, pa čak i Albanije”, dodao je ovaj poslanik grupe socijalista i demokrata u EP.

Prema njegovim rečima, Euleks je „poput automobila kojem ne radi motor”.

„Treba upaliti taj motor, učiniti da se automobil pokrene. Ne govorimo o nedostatku resursa. Nismo u državi trećeg sveta, nego u srcu Evrope. Imaju resurse, kompetencije, imaju iskustva, saradnju svih evropskih zemalja i tako dalje. Mislim da bi stvari trebalo da krenu napred”, istakao je on.

Arlaki je, međutim, rekao da za sada ne vidi „ozbiljnu volju da se ovakav odnos promeni” i da je, uprkos pokušajima njega i još nekolicine parlamentaraca da istaknu taj problem, „opšta tendencija da se gleda u drugom smeru”.

Govoreći o Euleksu, Arlaki, koji je aktivno učestvovao u stvaranju italijanskih struktura za borbu protiv mafije tokom osamdesetih godina, ističe da je na tu misiju do sada potrošeno više od 300 miliona evra, ali da predstavnici Misije kada su došli u EP da podnesu izveštaj o radu „nisu bili u stanju da predstave bilo kakav ozbiljniji rezultat”.

„Euleks je bio potpuni neuspeh. Oni nemaju nikakvu strategiju, ideju šta da rade. Nisu uzeli u obzir evropska iskustva u borbi protiv organizovanog kriminala”, smatra Arlaki.

On je ukazao na paradoks koji se ogleda u tome što su svi osnovni instrumenti za borbu protiv organizovanog kriminala usađeni u Konvenciju iz Palerma i sve države potpisnice mogu te mere automatski da unesu u svoje pravosuđe, ali Kosovo, pošto nije država, nije članica UN, to ne mora da učini i tu postoji pravni vakuum.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom