Uncategorized

Aleksandar Konuzin, ambasador Ruske Federacije: Putin dolazi zbog sporazum o evropskoj bezbednosti

Izvor: NSPM

Srbija se opredelila da ostane vojno neutralna, a ako se stalno poteže pitanje učlanjenja u NATO i ako se oko toga stalno nešto kuva, stvara se utisak da tu ipak nešto ima. Ne znam zašto stalno mene pitate hoće li Srbija postati članica Alijanse, ne prodajem ja karte za NATO. To pitanje treba postaviti predstavnicima zemalja koje su članice i koje dobro znaju stav Srbije, a ipak vole da postavljaju pitanja vezana za članstvo vaše zemlje u ovoj organizaciji, kaže u razgovoru za „Blic“ Aleksandar Konuzin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji.

– Principijelni stav Rusije se svodi na to da je neophodno da u evroatlantskom prostoru budu stvoreni takvi uslovi da sve države imaju iste garancije. Kada postoje zemlje koje su članice jedne vojnopolitičke organizacije i zemlje koje su članice neke druge, to stvara linije podele. Mi predlažemo da se potpiše takav sporazum o evropskoj bezbednosti, pravnoobavezujući ugovor koji će omogućiti članicama i jedne i druge organizacije i neutralnim državama da budu u istom položaju.

Očekujete li da će Putin u Beogradu ispostaviti poruku da se Srbija ne učlanjuje u NATO?

– Pregovore u političkom delu će u celini pokrivati sporazum o evropskoj bezbednosti. Vezano za to, verovatno će biti dotaknuti svi faktori koji imaju uticaj na formiranje klime bezbednosti u evroatlantskom prostoru. Ne mislim da postoji posebni interes da se raspravlja o specifičnim odnosima Srbije i NATO, a osim toga srpska strana vrlo dobro zna naš stav i treba sama da formira svoj prilaz ovom pitanju.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom