Uncategorized

Jutrošnji napadi na Libiju prekinuti, dosadašnje akcije koordinisane iz američkog štaba u Štutgartu

Izvor: Beta

Jutrošnji vazdušni napadi međunarodnih snaga na glavni grad Libije Tripoli i na Bengazi, uporište pobunjenika, prekinuti su i sada je u njima mirno, javili su izveštači agencije Frans pres.

Više od 90 ljudi poginulo je između petka i subote u Bengaziju u napadu libijskih snaga lojalnih lideru Moameru Gadafiju na pobunjenike protiv režima, novi su podaci bolničkih izvora. “U subotu smo primili 50 leševa, a danas smo ustanovili još 35 smrtnih slučajeva”, rekao je lekar bolnice Jala u centru Bengazija, naglašavajući da među žrtvama ima civila i pobunjenika. Agencija AFP prenela je navode svog reportera koji je video još devet tela vojnika lojalnih Gadafiju u jednoj sali u toj bolnici. U zapadnim četvrtima Bengazija su između petka i subote izbili oštri sukobi libijskih snaga i pobunjenika, zbog čega su hiljade stanovnika počele da beže iz grada. Posle otpočinjenja međunarodne vojne intervencije u subotu popodne i vadušnih udara na Gadafijeve vojne ciljeve, danas u tom gradu, uporištu pobunjenika protiv režima, nema sukoba.

httpv://www.youtube.com/watch?v=mS-G6PWmbc8

Libijski lider Muamer Gadafi izjavio je danas u govoru na nacionalnom radiju da su svi Libijci naoružani i spremni da poraze zapadne snage koje napadaju tu severnoafričku zemlju. “Napadi zapadnih sila predstavljaju terorizam i neminovno je da će one biti poražene”, naglasio je Gadafi, prenosi Rojters. On je rekao da će svi Libijci braniti svoju zemlju i da je nikada neće napustiti, dodajući da je Libija spremna na dugotrajan rat. Gadafi je istakao da će vladine snage na kopnu izvojevati pobedu. “Nikada nećemo napustiti svoju zemlju, oslobodićemo je”, rekao je libijski vođa, nakon što su sinoć francuski borbeni avioni počeli najveću vojnu intervenciju združenih evropskih i američkih snaga u jednoj arapskoj zemlji, nakon invazije na Irak 2003. godine.

Libija je zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posle početka vojne intervencije međunarodnih snaga protiv libijskog režima. Libijski vođa Moamer gadafi zapretio je u noćas napadima na civilne i vojne ciljeve u Mediteranu i rekao da će Sredozemlje pretvoriti u “bojno polje”. “Interesi zemalja koje su učestvovale u agresiji biće u opasnosti”, upozorio je on.

Vazdušni napadi Velike Britanije, Francuske i SAD na libijsku teritoriju koordinisani su u američkom štabu u Štutgartu, u Nemačkoj, rekao je AFP-u francuski zvaničnik. Ovaj štab koordinira sa francuskim i britanskim operativnim centrima u Lionu i Nortvudu. SAD imaju stratešku ulogu u koordinaciji, a komandovanje ovom operacijom biće određeno kada bude formirana ad hok koalicija. Kao deo koalicionih snaga, Ujedinjeni Arapski Emirati su dali 24 aviona a Katar između 4 i 6.

httpv://www.youtube.com/watch?v=123SNzZQ9bs

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je večeras da su kapaciteti Libije za protivvazduhoplovnu borbu skromni jer se radi o PVO sistemima nabavljenim u Francuskoj i Sovjetskom savezu još pre 30 i više godina.

Radić je u izjavi agenciji Beta naveo da Libija ne bi mogla da se suprotstavi napadačima ni iz vazduha, jer od lovačke avijacije raspolaže uglavnom avionima starije generacije Mig-23 i Miraž F1, dok su letelice Mig-25 već neko vreme prizemljene zbog nedostatka rezervnih delova.

“Nakon godina izolacije došlo je do drastičnog pada stepena ispravnosti tehnike, nema dovoljno delova i obuka je zamrla. Od jurišnih aviona, Libija ima i nešto Suhoja 22 i 24, kao i jugoslovenskih Jastrebova, ali su to avioni koji mogu da se koriste samo u borbi protiv pobunjenika na zemlji”, rekao je on.

Radić, međutim, napominje da vazdušna premoć iznad Libije neće biti dovoljna da se svrgne sa vlasti libijski vođa Moamer Gadafi, jer se očigledno pokazalo da njegova opozicija nije ni dovoljno jaka ni dovoljno odlučna da mu se suprotstavi.

On je rekao da intervencija u Libiji u mnogo drastičnijoj meri ponavlja grešku koja je već napravljena u Iraku kada se ušlo u sukob bez jasne slike kakav se politički ishod želi, osim da se sruši dosadašnja vlast u toj državi.

httpv://www.youtube.com/watch?v=8fTuTNqeQNg

Radić je dodao da je napadom na Libiju takozvana Koalicija odlučnih odabrala jednu od strana u sukobu ali da nije najjasnije ko čini tu stranu jer je Gadafijeva opozicija veoma politički i ideološki heterogena. “To je očigledno Koalicija protiv Gadafija. A za koga je ta koalicija, to u ovom trenutku nije jasno”, rekao je on.

“Najozbiljnije pitanje je ko će biti izvođač radova na terenu, jer zapad u ovom trenutku ne planira kopnenu intervenciju, a Gadafijevi protivnici nisu ni sposobni ni odlučni da ga sruše. Da li ovaj pokušaj zabrane Gadafiju da uđe u Bengazi znači da neko želi da podeli Libiju?” upitao je Radić.

Radić je rekao da su motivi napada na Libiju želja da se ovlada tamošnjim energentima, što je glavni motiv većine današnjih intervencija, i da se samo čekalo da Gadafi napravi bilo koji potez koji bi mogao da se iskoristi kao povod za napad.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom