Uncategorized

Francuska otpočela napade u Libiji: U operacijama učestvuje 20 aviona

Izvor: RTS

19.39 – Očekuje se da se Gadafi uskoro obrati naciji.
18.55 – Međunarodni komitet Crvenog krsta pozvao sukobljene strane u Libiji da poštede civile i poštuju međunarodno humanitarno pravo
17.45 – Francuski avion otvorio vatru na libijsko vojno vozilo, saopštilo ministarstvo odbrane Francuske u Parizu, javlja Rojters
Francuski avion otvorio je vatru na libijsko vozilo i uništio ga, što je prvi napad u međunarodnoj kampanji čiji je cilj da se uspostavi zona zabrane letova iznad Libije.

Portparol francuskog ministarstva odbrane Tijeri Birkar izjavio je da je napad izvršen oko 17:45 časova i da je meta bila potvrđena kao vojno vozilo.

Nešto kasnije, zvaničnik francuskog ministarstva odbrane rekao je da su francuske vazduhoplovne snage uništile više tenkova i oklopnih vozila u Libiji, ne iznoseći više detalja.

Francuski vojni avioni počeli su danas posle podne nadletanje Libije, a nakon vanrednog pariskog samita EU, Arapske lige, SAD i Kanade najavljena je neposredna vojna akcija čiji je cilj zaštita libijskih civila.

Međunarodni komitet Crvenog krsta pozvao je sukobljene strane u Libiji da poštede civile i poštuju međunarodno humanitarno pravo.

U operacijama nad Libijom učestvuje 20 francuskih aviona, među kojima je osam “Rafala”, dva “Miraža 2000-D”, dva “Miraža 2000-5” kao i avioni tipa “Avaks” i avioni-tankeri.

Njima su se pridružili i italijanski avioni. Kako javlja Al Arabija, oni su krenuli u misiju nadziranja. Italijanski premijer Silvio Berluskoni predložio je NATO alijansi da koristi bazu u Napulju kao komandni centar za zajedničku akciju u Libiji, javlja Rojters.

Ministarstvo odbrane Francuske saopštilo je da će avijacija dejstvovati na području veličine 100 kilometara sa 150 kilometara oko Bengazija.

Francuski nosač aviona Šarl de Gol krenuće iz Francuske za Libiju u nedelju, dodaje se u saopštenju.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom