Uncategorized

Kraj pobune u Libiji, Gadafijev sin Saif al Islam: Vojne operacije su završene, za 48 sati sve će biti gotovo?

Izvor: Dnevno

Libijska vojska pozvala je u sredu branitelje Bengazija da polože oružje, a sin Moamera Gadafija Saif al Islam kaže da će pobuna u Libiji biti završena u roku od 48 sati.

– Savetujte vaše zavedene sinove da predaju oružje oružanim snagama i biće obuhvaćeni amnestijom koju je zatražio zapovjednik (Gadafi) a važiće za svakoga ko preda oružje i suzdrži se od otpora i subverzije – poručuje vojska u saopštenju koje prenose državni radio i televizija.

Reuters navodi da je u Bengaziju raspoloženje pomešano; dok jedni predviđaju krvoproliće drugi govore da će Gadafijeve snage, koje su dosad odnosile pobede na pustinjskom terenu, zapeti na urbanom bojištu i da će opozicija izvojevati pobedu.

Gadafijev sin Saif al Islam je za Euronews izjavio da će lojalističke snage ugušiti pobunu u idućih 48 sati.

Na pitanje o mogućem uvođenju zabrane leta iznad Libije on je odgovorio:

– Vojne operacije su završene. Za 48 sati sve će biti gotovo. Naše snage su blizu Bengazija i kakvu god odluku (zapadne sile) donesu biće kasno.

I bivši šef francuske diplomacije Bernard Kouchner smatra da je kasno da se uvođenjem zone zabrane letenja pomogne libijskoj opoziciji.

Na pitanje podržava li vojnu intervenciju u Libiji Kouchner je za švajcarski radio rekao:

– Zavisi želite li pomoći narodu ili ga pustiti da umre. Ako ih želite pustiti da umru, onda budite diplomata… Ali ako želite spasiti narod, spasiti živote, odlučite sada u ime međunarodne zajednice.

– Čak i da odlučimo danas, prekasno je. Već tri nedelje znamo da umiru ljudi i civilno društvo. A nismo učinili ništa – rekao je on.

Libijske snage nastavljaju napad na Misratu 200 kilometara istočno od Tripolija. Iz tamošnje bolnice javljaju da je u dosadašnjim napadima poginulo najmanje pet osoba.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom