Uncategorized

Da li je moguć bezvizni režim između Amerike i Rusije: Putin predložio Bajdenu ukidanje viza

Izvor: Politika

Ruski premijer Vladimir Putin predložio je juče tokom susreta sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom povlačenje istorijskog poteza – uvođenje bezviznog režima između Rusije i SAD.

„Vodimo aktivne pregovore o uvođenju bezviznog režima sa evropskim zemljama. SAD sa tim zemljama, praktično sa svim, imaju takođe bezvizni režim. Ukoliko bi se Rusija i SAD dogovorile o uvođenju bezviznog režima pre nego sa Evropskom unijom, to bi bio istorijski korak u razvoju rusko-američkih odnosa”, rekao je Putin na početku susreta, prenela je agencija RIA Novosti.

„To je dobra ideja”, odgovorio je Bajden.

Ukazujući na veliku važnost pozitivne reakcije američkog potpredsednika na njegov predlog, ruski premijer je rekao da bi takav korak omogućio da se ukinu svi stari stereotipi između Rusije i SAD. „Okrenuli bismo veoma značajnu stranicu naše prošlosti i počeli sve ispočetka”, rekao je Putin.

Itar-Tas je preneo da je ruski premijer ukazao na intenzivan razvoj odnosa dve zemlje i naveo da je prošle godine robna razmena povećana za 29 odsto, kao i da je ratifikovan novi rusko-američki sporazum o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja, te da velike američke kompanije rade uspešno u Rusiji.

„Naročito je dobro što raste obim ruskih investicija u SAD”, rekao je Putin. Potpredsednik SAD je izjavio da je u Rusiju došao da bi obnovio ekonomske odnose i ispravio greške prethodne američke administracije, prenela je ruska državna agencija. „Predsednik (Barak Obama) i ja smo sto odsto saglasni da je potrebno nastaviti s približavanjem Rusije i SAD i poboljšavanjem odnosa između naših zemalja”, rekao je Bajden, dodavši da je upravo stoga pominjao na konferenciji u Minhenu da je potrebno pritisnuti dugme „resetovanja” i promeniti klimu u bilateralnim odnosima.

Američki potpredsednik je rekao da američke investitore u Rusiju privlači to što su „u Rusiji najbolji inženjeri na svetu, što u Rusiji postoji intelektualni kapital i Rusija je velika zemlja”. Bajden je, takođe, kazao da kada druge zemlje u svetu imaju neke probleme „obraćaju se ili Moskvi ili Vašingtonu”. „Mislim da je u našem interesu, stoga i u interesu Rusije, da naši odnosi postanu bliskiji”, rekao je potpredsednik SAD.

Bajden je u Moskvu doputovao u utorak i u sredu se sreo sa predsednikom Rusije Dmitrijem Medvedevom i ruskim privrednicima.

Boravak američkog potpredsednika u ruskoj prestonici, kako je bilo najavljeno, obeležen je i susretima sa predstavnicima organizacija za zaštitu ljudskih prava i opozicionim liderima. Prema rečima direktorke moskovske Helsinške grupe Ljudmile Aleksejeve prilikom susreta sa potpredsednikom Bajdenom pokrenuto je i pitanje članstva Rusije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

„Amerikanci bi veoma želeli da vide Rusiju u STO, ali u vidu demokratske i pravne države – o čemu je govorio i Bajden, za šta je potrebno učiniti određene napore”, rekla je Aleksejeva.

Prema njenim rečima, u rezidenciji američkog ambasadora u Moskvi razgovarano je i o mogućem ukidanju sankcija Rusiji, uključujući „Džekson–Venikov amandman” iz 1974, kojim je trgovinska razmena između dve velike zemlje znatno otežana.

Čelnica moskovske Helsinške grupe je navela da je skrenula Bajdenovu pažnju na skoro održavanje izbora – regionalnih, parlamentarnih i predsedničkih, i istakla važnost toga da oni budu „potpuno pošteni”.

Agencija RIA Novosti je prenela izjavu direktora Centra za zaštitu ljudskih prava „Memorijal” Olega Orlova da su pri susretu sa Bajdenom „ozbiljno bila postavljena pitanja prava čoveka i razvoja demokratije u Rusiji”.

Prema njegovim rečima, predsednica Komiteta „Građanska pomoć” Svetlana Ganuškina pokrenula je temu migracije i govorila je o rusko-američkoj radnoj grupi za građansko društvo kojoj predsedavaju pomoćnik američkog predsednika Majkl Mekfol i zamenik šefa predsedničke administracije u Rusiji Vladislav Surkov.

Ganuškina je predložila da se radna grupa bavi i „pitanjem pravosudnog sistema i kršenjem ljudskih prava u kontekstu borbe protiv terorizma”, rekao je Orlov.

RIA Novosti je prenela da je Bajden uručio lideru pokreta za zaštitu šume u podmoskovskom Himkiju Jevgeniji Čirikovoj nagradu za hrabrost koju je ustanovio američki Stejt department.

Što se tiče susreta Bajdena sa predstavnicima ruske opozicije, Itar-Tas je citirao tvrdnju kopredsednika neregistrovane Partije narodne slobode Borisa Nemcova da će se sresti sa potpredsednikom SAD Bajdenom i da će sličnu mogućnost imati i predstavnici tzv. vansistemske opozicije.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom