Uncategorized

Priznanje Hillary Clinton: Amerika zaostaje za Kinom u globalnom uticaju?

Izvor: Beta

SAD mogu zaostati za Kinom u nadmetanju za globalni uticaj pošto Peking nastoji da stekne naklonost zemalja u pacifičkom regionu, bogatom resursima, rekla je danas američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Njene, kako AP ocenjuje, neobično jake reči izvesno će izazvati nezadovoljstvo u Pekingu, posebno posle nedavne posete kineskog predsednika Hua Đintaoa, tokom koje je trebalo da se ojačaju trgovina i poverenje dve najveće privrede u svetu.

Hilari Klinton je govoreći protiv smanjenja američke pomoći inostranstvu što su tražili republikanci, rekla da se SAD nadmeću s Kinom oko uticaja i da to nema veze s humanitarnim aspektom pomoći.

„Hajde da govorimo samo o ‘real politici’. Mi se nadmećemo s Kinom”, navela je Hilari Klitnon u govoru pred Odborom Senata za spoljne poslove.

Ona je rekla da je pomoć inostrantvu važna s humanitarnog i moralnog gledišta, ali i da je strateški neophodna za uticaj Amerike u svetu.

Hilari Klinton je ukazala na „veliko energetsko nalazište” u Papui – Novoj Gvineji gde je američka kompanija Ekson Mobajl počela crpljenje prirodnog gasa.

Državna sekretarka SAD je rekla da Kina nastoji da ostvari uticaj u pacifičkom regionu i da razmatra kako da prestigne Ameriku.

Klinton je optužila Kinu da podržava diktatorski režim na Fidžiju, gde se planiralo ponovo otvaranje Američke agencije za inostrani razvoj, ali je to odloženo posle rezolucije u Predstavničkom domu SAD.

Tom rezolucijom je predloženo drastično smanjenje pomoći inostranstvu u cilju smanjenja javne potrošnje. Među spornim programima su 21 milion dolara pomoći pacifičkim ostrvima koji bi mogli biti ugroženi dizanjem nivoa mora.

Hilari Klinton je takođe rekla da je Kina okupila lidere malih pacifičkih država i „ugostila” ih u Pekingu.

„Imamo mnogo podrške u regionu Tihog okeana. Mnogo tih malih zemlja je glasalo s nama u UN, oni su pouzdani američki saveznici, oni prihvataju naše vrednosti. I oni veruju, nasuprot onome što neki mogu misliti, da tonu”, rekla je državna sekretarka.

Administracija predsednika Barka Obame je uložila mnogo diplomatskog truda za učvršćivanje veza u azijsko-pacifičkom regionu, što su pozdravile mnoge vlade koje su zabrinute zbog širenja kineskog uticaja.

Vašington takođe smatra da je bitno imati i dobre odnose s Kinom zbog zajedničkih interesa u globalnoj bezbednosti i značajnim ekonomskim vezama. Kina ima američke obveznice u vrednosti od 1,15 hiljada milijardi dolara, čime pomaže finansiranje ogromnog duga vlade SAD.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom