Uncategorized

Novi nemiri u Atini, Ilijas Iliopulos generalni sekretar sindikata (ADEDY): Mi smo protiv ove politike koja vodi u siromaštvo i recesiju

Izvor: Tanjug

Okupljeni radnici i službenici gađali su policiju kamenicama i zapaljivim bomba, dok su pripadnici snaga bezbednosti uzvratili suzavcem i vodenim šmrkovima. Prema prvim izveštajima agencija, tri demonstranta su uhapšena.

Vodeći sindikati u Grčkoj, koji okupljaju dva i po miliona zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, počeli su danas 24 časovni štrajk koji je već izazvao mnoge poremećaje u zemlji.

Ovo je najveći štrajk u Grčkoj u ovoj godini, usmeren protiv vladinih mera štednje koje su pogodile mnoge radnike, službenike, penzionere i nezaposlene.

Prema najavama, u sledećih 24 časa neće raditi prodavnice, škole, bolnice sem u hitnim slučajevima, saobraćaj će biti poremećen, biće dozvoljeni samo vanredni letovi aviona, putnički brodovi će ostati u lukama.

“Ovaj štrajk je samo početak u ovoj godini. Mi smo protiv ove politike koja vodi u siromaštvo i recesiju”, izjavio je Ilijas Iliopulos, generalni sekretar sindikata ADEDY koji okuplja zaposlene u javnom sektoru, preneo je Rojters.

Današnji štrajk je podržala i federacija zaposlenih u privatnom sektoru GSEE, iza koga zapravo stoje dva najveća sindikata koji ukupno imaju više od 2,5 miliona članova.

U vladi ne pokazuju spremnost da odustanu od politike štednje i pozivaju organizatore protesta da izbegnu nasilje. U vladi ističu da nemaju alternative, da je politika “stezanja kaiša” jedini put za izlazak zemlje iz najteže ekonomske krize.

U sindikatima se slažu da treba štedeti, ali traže da se taj teret raspodeli ravnomerno, a ne da se samo svaljuje na leđa onih koji žive od mesečnih plata i penzija, kao i socijalnih davanja za nezaposlene.

U vladi poručuju da je štednja jedni put za izlaz iz krize, pogotovo što je to preduslov za dobijanje zajmova od MMF-a i evropskih finansijskih institucija u ukupnom iznosu od 120 milijardi evra.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom