Uncategorized

Strah zavladao Libijom

Izvor: Politika

Oko 200 ljudi je poginulo a najmanje 900 povređeno tokom nekoliko dana protesta u libijskom gradu Bengaziju, koji se nalazi oko 1.000 kilometara istočno od Tripolija, javljaju svetske agencije. Samo u toku sahrane antivladinih demonstranata poginulo je nekoliko desetina ljudi, kada su libijske snage bezbednosti otvorile vatru na njih, prenosi Tanjug.

Državljani Srbije koji borave u Libiji trenutno nisu ugroženi i ambasada Srbije u Tripoliju u stalnom je kontaktu s njima, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, koje preporučuje državljanima Srbije koji žive ili trenutno borave u Libiji da ne učestvuju na javnim skupovima i da se pridržavaju mera bezbednosti.

Lokalna doktorka je izjavila Bi-Bi-Siju da je libijska vojska tokom sahrane u subotu upotrebila teško naoružanje i da je u samo jednu bolnicu doneto najmanje 45 tela i 900 ranjenih. Većina je zadobila povrede od vatrenog oružja, uglavnom u glavu, vrat i grudi, rekla je doktorka, dodajući da je bila u kontaktu sa drugim bolnicama u Bengaziju i da su i one prepune i da nisu u mogućnosti da prebroje žrtve.

Očevici tvrde da su, dok su nosili žrtve prethodnih nemira ka groblju, prošli pored sedišta snaga bezbednosti, koje su protiv njih upotrebile mitraljeze, minobacače, oružje velikog kalibra, čak i rakete. Pristalice opozicije tvrde da napad nije bio isprovociran, dok snage bezbednosti kažu da su neki demonstranti bacali „molotovljeve koktele” na vojnu jedinicu.

Trenutni nemiri u Libiji su, kako navodi Bi-Bi-Si, najozbiljniji izazov predsedniku Moameru Gadafiju tokom njegove četiri decenije duge vladavine. Veruje se da je veći deo Bengazija, drugog po veličini libijskog grada, pod kontrolom antivladinih demonstranata, a prema nekim izveštajima, vlada planira da dovede u taj grad elitne snage i strane plaćenike iz podsaharske Afrike.

Protesti su izbili i u drugim gradovima, među kojima su Al-Baida, Derna i Misurat, ali nema znakova nemira u prestonici Tripoliju.

Austrija je danas najavila da će poslati vojni avion na Maltu kako bi se pripremili za evakuaciju austrijskih i državljana drugih država Evropske unije iz Libije i drugih arapskih država koje je zahvatio talas protesta. Turska je već počela da evakuiše svoje građane koji privremeno žive i rade u Libiji pošto su se na udaru demonstranata našli i stranci, pogotovo u Bengaziju. Prema saopštenju kriznog štaba, u zemlju će biti vraćeno oko 800 turskih državljana, javila je novinska agencija Anadolija.

Zbog masakra na sahrani u Bengaziju, oko 50 libijskih muslimanskih intelektualaca tražili su od snaga bezbednosti da prestanu sa ubijanjem civila.

„Apelujemo na svakog muslimana koji je pripadnik režima ili na bilo koji način pomaže režimu, da shvati da su naš tvorac i njegov voljeni prorok iz samilosti zabranili ubijanje nedužnih ljudskih bića. Ne ubijajte svoju braću i sestre. Zaustavite masakr odmah”, poručili su intelektualci u apelu.

Arapska televizija „Al Džazira” je juče javila da se ispostavilo da su neki pripadnici snaga bezbednosti koje su demonstranti uhvatili, zapravo, strani plaćenici. Izjave očevidaca nije moguće proveriti zbog toga što libijske vlasti ne dozvoljavaju stranim novinarima da uđu u zemlju od kada su izbili protesti protiv režima Moamera Gadafija, a libijskim novinarima je zabranjen ulazak u Bengazi.

Internet ne radi, a često ni mobilni telefoni, tvrdi američka kompanija koja prati Internet saobraćaj, naveo je Rojters.

S druge strane, kako prenosi Beta, jedan visoki libijski zvaničnik izjavio je juče da je jedna grupa islamskih ekstremista uzela kao taoce pripadnike bezbednosti i građane na istoku Libije.

„Islamska ekstremistička grupa koja se zove `Islamski emirat Barka` (nekadašnji naziv severozapadnog dela Libije), uzela je kao taoce pripadnike snage bezbednosti i građane”, rekao je neimenovani libijski visoki zvaničnik, ne navodeći broj talaca. Prema njegovim rečima, uzimanje talaca počelo je poslednjih nekoliko dana tokom sukoba u zemlji.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom