Uncategorized

Tradicionalni američki veto u Savetu bezbednosti: Palestinci pozvali na preispitivanje čitavog mirovnog procesa

Izvor: Tanjug

Palestinci su danas pozvali na preispitivanje čitavog mirovnog procesa, nakon što su sinoć SAD u Savetu bezbednosti UN uložile veto na arapsku rezoluciju kojom se jevrejska naselja na palestinskim teritorijama označavaju nelegalnim i preprekom za mir.

Svih 14 preostalih članova SB je podržalo rezoluciju, ali ju je prvi veto administracije američkog predsendika Baraka Obame blokirao.

Tome su prethodili pokušaji Vašingtona, u kojima je Obama lično učestvovao, da se palestinska strana ubedi da prihvati kompromisno rešenje – neobavezujuće saopštenje SB.

Posmatrači veto smatraju velikim testom podrške SAD Izraelu i uticaja u arapskom svetu.

Obama je u telefonskom razgovoru sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u četvrtak uveče pokušao da spreči glasanje u SB, ali Abas nije odustao od rezolucije.

Američka ambasadorka u UN Suzan Rajs izrazila je žaljenje zbog blokiranja nacrta rezolucije, upozorivši da Izrael ne bi trebalo da taj potez intepretira kao podršku izgradnji naselja u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali.

Ona je dodala da SAD ne veruju da su UN najbolje mesto da se traži rešenje za decenijama dug izraelsko – palestinski sukob, jer bi to moglo da odvrati dve strane od pregovora, preneo je AFP.

Rajs je kasnije navela da SAD „odbacuju najoštrije legitimitet nastavka aktivnosti u naseljima”.

Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Jaser Abed Rabo označio je američki veto nepovoljnim, naglasivši da utiče na kredibilnost američke administracije.

Kao rezultat, Palestinci će „preispitati čitav proces pregovora” ka miru na Bliskom istoku, dodao je on.

Rezolucija, koju je podržalo 130 zemalja, proglasila je jevrejska naselja na palestinskim teritorijama nelegalnim i „glavnom preprekom za postizanje pravednog, trajnog i sveobuhvatnog mira”.

U dokumentu se zahteva da Izrael, „okupatorska sila, momentalno i potpuno prestane sve aktivnosti naseljavanja na okupiranoj palestinskoj teritoriji”.

Obamina administracija, koja je dve godine kritikovala izraelsku politiku naseljavanja okupiranih teritorija, smatra naselja nelegitimnim, ali izbegava da ih označi nelegalnim, ističući da bi time mogla samo da komplikuje mirovne pregovore.

Ti pregovori su u zastoju još od kraja septembra, nakon što je Izrael odbio da podrži moratorijum na izgradnju novih kuća za Jevreje na Zapadnoj obali.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozdravio je američki veto, naglasivši da njegova zemlja ostaje posvećena rešenju koji će pomiriti legitimne aspiracije Palestinaca za državom sa potrebom Izraela za bezbednost i priznanje.

SAD tradicionalno koristi pravo veta u SB da spreči poteze protiv jevrejske države, podsećaju svetske agencije.

Posle jučerašnjeg ulaganja veta SAD, Velika Britanija, koja je glasala za nacrt rezolucije, pozvala je na obnovu pregovora, upozorivši na ozbiljnost zastoja u procesu koji bi trebalo da dovede do dvodržavnog rešenja, odnosno stvaranja nezavisne Palestine.

Eštonova izrazila žaljenje zbog nemogućnosti konsenzusa

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izrazila je žaljenje zbog nemogućnosti postizanja konsenzusa o rezoluciji o osudi izgradnje jevrejskih naselja na Zapadnoj Obali, u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Pozicija EU o naseljima, uključujući Istočni Jerusalim je jasna: ona su nelegalna po međunarodnom pravu, prepreka miru i predstavljaju pretnju po rešenje o dve države”, saopštila je sinoć Eštonova.

Ona je poručila da sada treba učiniti sve što je moguće da bi obnova pregovora počela.

„Više nego ikad svi napori moraju da se usmere ka mirnom rešenju koje će očuvati bezbednost Izraela i priznati pravo Palestinaca na državnost”, istakla je Eštonova.

Ona je najavila da će narednih nekoliko dana biti u kontaktu sa svim stranama kako bi ohrabila obnovu pregovora u skladu sa obećanjima koje je nedavno iznela Četvorka bliskoistočnih mirovnih posrednika (Sjedinjene Američke Države, Rusija, UN i EU).

SAD su juče uložile veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN, kojom se osuđuje širenje jevrejskih naselja na palestinskoj teritoriji, nakon što su Palestinci odbili da povuku dokument, koji su predložile arapske zemlje.

Ostalih 14 članica Saveta bezbednosti glasale su za nacrt rezolucije.

Međutim, pošto su SAD jedna od pet stalnih članica SB UN, koje imaju moć da blokiraju bilo koju odluku, glasale protiv, usvajanje rezolucije je sprečeno.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom