Uncategorized

Christine Lagarde, direktorica MMF-a: Kontrolisani izlazak Grčke iz eurozone je jedna od opcija

Izvor: Tanjug

Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard dopustila je danas mogućnost da će Grčka napustiti evrozonu na kontrolisani način.

– Ukoliko obećanja o smanjenju budžetskog deficita koje je Grčka dala ne budu ispunjena, postoje odgovarajuća rešenja za to, što uključuje dodatno finansiranje i vreme ili mehanizam za izlazak, što u ovom slučaju mora da bude kontrolisani izlazak – rekla je Lagardova.

– Izlazak bi bio ekstremno skup i nosio bi mnogobrojne rizike, ali je on takođe jedna od opcija koje moramo tehnički da razmotrimo – ukazala je ona.

Istovremeno su u Grčkoj politički lideri danas objavili da je zemlja pred novim izborima usled toga što oni nisu uspeli da se dogovore oko osnivanja koalicione vlade.

Analitičari ističu da je verovatno da će na novim izborima većinu mesta u parlamentu dobiti stranke koje su protiv mera štednje i koje bi mogle da izvedu Grčku iz zone evra.

– Grci su primenili važne reforme i žrtvovali se. Bila bi prava šteta za narod da se sve to sada odbaci zbog dubokih političkih neslaganja. Nadam se da će se iznaći kompromis koji će omogućiti napredak u okviru programa, pri čemu će detalji tog programa moći da se preispitaju, ali ne i njegove osnove – dodala je Lagardova.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom