Uncategorized

NATO odbio zahtev HRW za izvinjenja za civilne žrtve u Libiji

Izvor: RTS

NATO odbio zahtev “Hjuman rajts voča” da se izvini porodicama ubijenih civila u bombardovanju Libije. Alijansa odbija da porodicama stradalih isplati odštetu.

Severnoatlanska alijansa odbacila je zahtev organizacije za ljudska prava “Hjuman rajts voč” da obelodani detalje o stradanju najmanje 72 civila tokom bombardovanja Libije za vreme građanskog rata, kao i da se izvini porodicama žrtava i isplati im odštetu.

“NATO je učinio sve što je bilo moguće kako bi smanjio rizik za civile, ali tokom složene vojne operacije, taj rizik nikada nije nula”, rekla je portparolka Alijanse Olana Lungesku.

Saopštenje je reakcija na danas objavljeni izveštaj HRV u kome se dokumentovano navodi da je najmanje 72 civila, od čega trećina ispod 18 godina, stradalo od NATO bombi i raketa tokom rata.

Ta organizacija je u istom izveštaju pozvala NATO da podnese izveštaj o civilnim žrtvama, da se izvini porodicama stradalih i da im isplati odštetu.

Iako je Lungesku rekla da NATO izražava žaljenje zbog civilnih žrtava, o izvinjenju i naknadi štete u saopštenju nema ni pomena.

Kada je reč o otkrivanju detalja o stradanjima civila, Lungesku je ukazala da je NATO uredno podnosio izveštaje Savetu bezbednosti UN i sarađivao u međunarodnoj istrazi o Libiji.

Kao ilustraciju za brigu o civilima, Olana Lungesku je navela da je vazdušna kampanja u Libiji “jedina u svetu u kojoj su se koristila isključivo precizno vođena sredstva”.

Fred Abrahams iz “Hjuman rajts voča”, međutim, kaže da postoje brojne sumnje u verodostojnost izveštaja NATO-a o isključivom napadanju vojnih meta.

“Napadi su dozvoljeni bili samo na vojne mete, a ozbiljna pitanja i dalje, nažalost, ostaju neodgovorena. U nekim incidentima stvarno se postavlja pitanje da li je komanda NATO-a uopšte znala šta gađa”, istakao je Abrahams.

Lungesku je istakla da je situacija na terenu bila “fluidna” i da su snage pukovnika Moamera el Gadafija često koristile civile kao živi štit, kao i da NATO nije imao svoje ljude na kopnu.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom