Uncategorized

Američki mediji, bez obzira što puni stadione, i dalje drže pod blokadom Ron Pola

Izvor: Balkanmagazin

Borba za republikanskog predsedničkog kandidata SAD ulazi u finiš ali još uvek rezultat nije jasan, iako MSM (Main Stream Media) već uveliko analiziraju duel Mit Romnija i Obame, dok trećeg bitnog kandidata ne pominju. Već duže vreme se na televizijama praktično više ne pominje Ron Pol kao kandidat, iako on puni stadione i dobija jednu po jednu delegatsku bitku. Svi ostali kandidati su odustali, Rik Santorum zbog ozbiljno bolesnog deteta, a Njut Gingrič zbog velikog duga u koji je njegova kampanja upala.

Dok se TV Foks pita gde je Ron Pol, ovaj kandidat drži govor pred prepunim stadionima u Kaliforniji ali i širom Amerike.

Partijska izborna pravila

Izborni sistem u strankama SAD je dosta komplikovan, pri čemu se delegatski sistemi pojedinih država znatno razlikuju. U nekim državama, partija organizuje izbore, a u nekim državna administracija. U svakom slučaju izbori se sprovode kroz dva paralelna procesa, popularno glasanje i delegatske izbore. Konačnu odluku o predsedničkom kandidatu donose delegati na završnoj konvenciji. Članovi partije, a u nekim državama i oni koji to nisu, glasaju u svojim izbornim jedinicama određenog dana za svaku pojedinačnu državu, što je takozvano popularno glasanje. Zainteresovani članovi partije posle ovog popularnog glasanja ostaju da glasaju i da budu birani za delegate. Izabrani delegati se zatim ponovo kandiduju za opštinske delegate, i oni koji su izabrani na opštinskim izborima, idu dalje na izbore u okruzima. Izabrani delegati okruga se kandiduju na nivou države, i izabrani državni delegati zatim učestvuju na završnoj konvenciji na nivou SAD, gde glasaju za predsedničkog kandidata stranke.

httpv://www.youtube.com/watch?v=7nhRgg8Jx94

Delegati iz većine država imaju obavezu da u prvom krugu glasanja na završnoj konvenciji glasaju prema popularnom glasanju. Na primer, 40% delegata iz neke države su obavezni da glasaju u prvom krugu za određenog kandidata, ako je taj kandidat imao 40% glasova u toj državi. Kandidat pobeđuje ako ima preko 50% glasova na završnoj konferenciji, tj. preko 1.144 glasova. Ukoliko nijedan kandidat nema preko 50% glasova, ide se u drugi krug glasanja kada delegati mogu da glasaju prema sopstvenoj savesti bez obaveza. Još uvek je neizvesno da li će Mit Romni dobiti više od 50% delegatskih glasova obavezujućih popularnim glasanjima, koji bi mu osigurali pobedu pre završne konvencije Republikanske stranke koja bi trebalo da se održi krajem avgusta na Floridi.

Medijska blokada

Od samog početka republikanskih izbora za predsedničkog kandidata, Ron Pol i njegova kampanja su više puta istakli da će se oni fokusirati na delegatsku borbu. Njihova odluka je proistekla iz postojećih okolnosti. Mediji su od samog početka sinhronizovano ignorisali Rona Pola ili su mu novinari postavljali pitanja koja nisu imala veze sa njegovim stavovima i idejama koji su bitni za izbore. Tako da Ron Pol nije imao mogućnosti da svoj program predstavi glasačima, osim preko Interneta i kroz svoje knjige. Istovremeno, popularno glasanje je praktično nemoguće kontrolisati u sistemu koji se primenjuje. Otkriven je niz nepravilnosti: mrtvi su glasali, zvanični rezultati glasanja nisu odgovarali rezultatima sa glasačkih mesta, vrlo čudne statistike rezultata glasanja su bile izložene [1], predsedavajući izbornih odbora su davali ostavke, dokazano je da glasačke mašine mogu lako da se hakuju da prikažu željeni rezultat (naročito lako od strane onih koji ih kontrolišu) [2].

S druge strane, Ron Pol ima veliki broj vrlo angažovanih pristalica koji svoje informacije nalaze na Internetu, ili u knjigama, i koji su bili više nego spremni za oštru delegatsku borbu. Takođe, delegatske izbore je značajno teže lažirati jer manji broj ljudi u njima učestvuje. Prihvatajući teškoće sa pragmatičnom smirenošću, Ron Pol rado citira Samjuel Adamsa koji je rekao “Nije potrebna većina, dovoljna je srdita i uporna manjina da zapali iskru u ljudskom razumu“.

httpv://www.youtube.com/watch?v=KU_9BXJGCwE

Iako je Ron Pol dobro prolazio na popularnim glasanjima u početku, vrlo brzo su mediji potpuno utihnuli sa izveštavanjem o njegovoj kampanji, osim kada bi loše prošla. Na samom početku, novinari su ga saletali sa pitanjima o njegovom rasizmu, jer je vodio novine u kome su se pojavljivali kritički članci na račun Crnaca. Međutim, jedna anketa CNN-a je raspršila ovaj spin. Prema toj anketi se većina ne-belih ispitanika izjasnila da bi glasala za Ron Pola.

U potpunom medijskom mraku, Ron Pol i njegova kampanja vredno i hrabro vode delegatsku borbu. Mediji, naročito televizije i vodeća novinska izdanja, delegatsku borbu nisu ni pominjali. Oni uglavnom dodeljuju delegate kandidatima proporcionalno popularnom glasanju, što ne odgovara stvarnoj proceduri. Ustvari, doskora se nije ni znao broj delegata za kandidate, jer se tek pre neku nedelju stiglo do delegatskih izbora na nivou država. A onda se ispostavilo da Ron Pol vodi u delegatskoj borbi u mnogim državama…

Otimanje delegata

O oštrini delegatske borbe su svedočili razni YouTube prilozi. Ron Polove pristalice su znale odavno šta ih čeka, jer se 2008. dešavalo da partijski službenici na delegatskim izborima samo pročitaju spisak izabranih delegata bez glasanja. Zato su se ronpolovci naoružali znanjem pravilnika, digitalnim kamerama i svedocima. Jedan od delegatskih skandala je snimljen na izboru kandidata Klark okruga u Džordžiji [3]. Tu se desio poznati scenario, da je predstavnik partijske “elite” pročitao prisutnim delegatima koji delegati idu dalje, dok po pravilima mogu biti izabrani samo neki od prisutnih delegata glasanjem. Prisutni delegati, od kojih većina Ron Polove pristalice, tražili su javno glasanje protiv ovakve procedure na šta imaju pravo, ali je sastanak nasilno zatvoren. Sve je ovo bilo snimljeno uključujući i izjave prisutnih kao svedoka. Po pravilima, većina prisutnih treba da izglasa zatvaranje izbora, u suprotnom izbori mogu da se ponove što je bilo i učinjeno. A snimak je kružio Internetom…

Poučeni ovom neprijatnošću, na jednom od narednih izbornih mesta, u Sent Čarlsu u Misuriju, partijski vrh je odlučio da zabrani snimanje izbornog procesa koji je po pravilu javan i transparentan. Kada je jedan od prisutnih odbio da prestane da snima, ne preterano vešt predsedavajući je pozvao policiju da privede neposlušnog. Hiljade prisutnih su počele oštro da negoduju i skandiraju, pa je pozvano i pojačanje. Predsedavajući je nepravilno zatvorio sastanak. Kada je jedan od Ron Polovih delegata, Brent Staford, pozvao prisutne da ponove sednicu, jer je ova prethodna nepravilno okončana, pristigla policija ga je uhapsila [4, 5, 6, 7] … Pustili su ga, doduše, brzo ali su on i gospodin koji je odbio da prestane da snima, optuženi za ometanje javnog reda. Slični scenariji su dokumentovani i na drugim mestima [8, 9, 10, 11], a o nedokumentovanim i suptilnijim možemo da razmišljamo.

Bilo kako bilo, živeo YouTube. Ali, naravno, imperija je uzvratila udarac. Pa su tako dva velika YouTube kanala sa prilozima o Ron Polu pre neki dan ukinuta zbog kopirajt prava [12, 13]. Naime, kako su objavili na YouTubu, jedna od velikih medijskih kuća, CNBC, se žalila na povredu autorskih prava. I ranije su popularni filmići o Ron Polu bivali cenzurisani na YouTube, da bi se vrlo brzo ponovo pojavili, ali sa mnogo manjim brojem gledanja, što ih onda spušta na listi pretraživača. Zanimljivo je da, uporedo sa porastom popularnosti priloga o Ron Polu na Internetu, Obama donosi zakone o boljoj kontroli Interneta, jer mu je navodno žao oštećenih umetnika o čijim autorskim pravima niko ne vodi računa. Među donesenim zakonima je i kontroverzni SOPA zakon, za koga protivnici kažu da ugrožava slobodu govora i inovacija i omogućava blokiranje pristupa čitavim Internet domenima. 18. januara ove godine 7.000 sajtova na čelu sa Vikipedijom pokrenulo je akciju prikupljanja potpisa da se ovaj zakon stopira [14].

Ron Pol još „u igri“

Ali … počinju da pristižu prvi rezultati delegatskih izbora u pojedinim državama. U Ajovi Ron Pol je osvojio 20 od 28 delegata [15]. Prisetimo se da je u Ajovi Ron Pol navodno bio treći na popularnom glasanju posle dosta dugog prebrojavanja glasova, nakon koga je predsedavajući podneo ostavku. Očekivalo se da će Ron Pol biti prvi, ali nekako mu je izmakla ta pobeda? Tu je primećena i ta čudna statistika da na malim glasačkim mestima Ron Pol pobeđuje, a na velikim gubi. Pa je neko pretpostavio da je lakše podvaljivati u malom broju velikih glasačkih mesta. Dalje, Ron Pol je odneo većinu delegatskih mesta na okružnim i državnim izborima u Minesoti, Koloradu, Nevadi, Luizijani, Misuriju, Masačusetsu (gde je Mit Romni bio guverner), Mejnu i drugim državama koje su objavile rezultate [16, 17, 18] . Čak je i TV Fox priznao da je Ron Pol još uvek u igri i da skuplja delegate.

Ono što plaši establišment jeste činjenica da ne znaju koliko ima delegata koji su pristalice Ron Pola te će glasati za njega na završnoj konvenciji. Naime, moguće je da se neki od delegata nisu izjasnili kao Ron Polove pristalice, ili su u međuvremenu promenile mišljenje, a ne zna se ni kako bi Santorumovi i Gingričevi delegati glasali [19]. Ima dosta pokazatelja da neizvesnost zabrinjava vrh Republikanske stranke.

Prvo je vrh Republikanske stranke upozorio Republikansku stranku iz Nevade da njihovu delegaciju možda neće primiti na završnu konvenciju ako pošalju suviše Ron Polovih kandidata, jer je Mit Romni u Nevadi dobio većinu na popularnom glasanju, iako na to nemaju pravo po proceduri [20]. Prisetimo se, međutim, da je u Nevadi bila prava izborna drama. Očekivalo se da će Ron Pol pobediti, ali onda se 25.000 glasova prebrajalo dva dana, da bi na kraju lokalni predsednik Republikanske stranke dao ostavku na funkciju. Na delegatskim izborima se dešava opet drama u Nevadi, jer je Mit Romni poslao par autobusa sa gostima na glasanje u Nevadi, koji su ometali glasanje. Po svoj prilici oni su delili lažne glasačke listiće, obučeni kao Ron Polove pristalice, što je otkrila i prijavila predsedavajućima jedna od pristalica Ron Pola [21]. Jedan od Ron Polovih delegata je organizovao živi prenos izbora u Nevadi preko Interneta. Posmatrači iz velikog broja zemalja, Australije, Švedske, Meksika, Španije, Slovenije, Kanade, Norveške, Francuske, Hrvatske, Irske, Belgije, Portugalije, Poljske, Indonezije, Japana, UK, Nemačke, Novog Zelanda, Danske, pružali su podršku Ron Polu i njegovim pristalicama preko četa [22]. Posle skandala u Nevadi potpuno isti scenario sa lažnim glasačkim listićima se dogodio i u državi Mejn, koji su ronpolovci ponovo dokumentovali snimcima [23].

U Južnoj Karolini gde su bile primećene čudne statistike rezultata glasanja, kao i mrtvi glasači, delegatski izbori se takođe komplikuju. Rukovodstvo stranke je prvobitno kandidatima za delegate dalo informaciju da nije potrebno slati jedan od formulara u pisanoj formi, da bi posle tvrdilo suprotno i na taj način eleminisalo stotine kandidata. Nekim “proverenim“ kandidatima koji nisu bili u toku, pomenuti dokument je oprošten, dok su drugi Romnijevi kandidati verovatno dobili nekim putem pravu informaciju [24].

Gužve na Polovim mitinzima
Dok Ron Polove pristalice vode rovovsku delegatsku borbu, Ron Pol okuplja hiljade studenata po univerzitetima širom Amerike. Mahom studenti, ali i neki roditelji, čekaju satima na Ron Pola, i pune sale i poljane [25, 26]. U to isto vreme mediji se pitaju “Gde je Ron Pol?”!!! U to isto vreme Mit Romni sakuplja šačice pristalica od kojih su dobar deo zapravo novinari [27, 28, 29] . Gužve na Ron Polovim brojnijim mitinzima su neuporedivo veće nego na Mit Romnijevim, prema njihovim fejsbuk stranicama. Nije se za čuditi, Mit Romni ima desetine milijardera iza sebe, sve MSM, najveće banke… To su one iste banke koje su od centralne banke dobile 7 triliona dolara da ne bi bankrotirale, a svojim direktorima podelile bonuse merene stotinama miliona dolara. U to isto vreme stopa nezaposlenosti je u Americi veća nego ikad. Nije onda čudno što niko ne dolazi Mit Romniju na skupove, i što mu čak ni Santorum ni Njut Gingrič, kada su odustali od kampanje, nisu dali podršku (mada je Santorum to ipak učinio juče).

Ron Pol nastavlja svoju dobru priču. On kaže, u govoru na Univerzitetu Viskonskin u Madisonu:

“Pitaju me zašto me mladi vole? Kažem im, zato što ne dobijaju dobar dil” (sa establišmentom) [30]. Zaista, SAD se zadužuje neverovatnom brzinom, ratuje sa velikim brojem zamalja zbog interesa malog broja super bogatih, a sav ceh ostaje mladima Amerike da plate. Ovi mladi, pametni Amerikanci sve shvataju, ali su nemoćni da se izbore za svoju budućnost, baš kao i mladi u drugim zemljama.

Da podsetimo Ron Pol je za poštovanje osnovnih načela američkog Ustava: neprikosnovene su lične slobode i privatna svojina, a SAD može voditi samo odbrambene ratove [31, 32]. Ron Pol smatra da ratovi koje SAD vodi nikako nisu odbrambeni, i desetinama godina glasa protiv njih u Kongresu. Štampanje para kojim se bavi centralna banka i deli ih super bogatima, znači inflaciju, odnosno siromašenje srednje i niže klase. To je prelivanje para iz džepova onih koji nemaju u džepove onih koji imaju, i to je isto što i otimanje privatne svojine. Zato se Ron Pol zalaže za novac zasnovan na zlatnoj odnosno srebrnoj podlozi, jer se zlato i srebro ne mogu proizvoljno štampati. Vrlo je jasno da Ron Pol smeta establišmentu koji postojeći sistem nastoji da zadrži po svaku cenu, iako taj sistem očigledno ne funkcioniše.

Ipak ostaje mala nada za sve nas da će se delegati na završnoj republikanskoj konveciji prebrojati kako treba. Što bi rekao komičar Džon Stuart (Jon Stewart) u šali koja je, na žalost, cela istina, „Ron Pol je naša jedina nada“ (“Ron Paul is our only hope”).

_________
Napomene:

[1] https://docs.google.com/file/d/0ByJAC-sfXwumZzI2bVlON2VTMnFyYVZZSnpDYnNyQQ/edit?pli=1
[2] http://www.balkanmagazin.net/novosti-i-politika/cid128-31909/kradje-glasova-i-lazne-optuzbe/?_qs=ron%20pol
[3] http://www.wnd.com/2012/03/stunning-video-gop-leaders-cheat-ron-paul/
[4] http://www.dailypaul.com/221346/this-is-brent-stafford-from-missouri
[5] http://www.youtube.com/watch?v=cogkHLVqM8Q&feature=related,
[6] http://www.youtube.com/watch?v=RovPPePrwg0&feature=youtu.be,
[7] http://www.youtube.com/watch?v=PRVi1m9BnXI&feature=related
[8] http://www.dailypaul.com/221506/gop-shuts-down-debate-ignores-its-own-rules-and-has-caucus-goers-arrested
[9] http://thereaganwing.wordpress.com/2012/04/22/abrantes-catches-republican-cheating-in-king-county/
[10] http://usnewspress.com/2012/03/27/4843/
[11] http://www.dailypaul.com/218058/several-hundred-people-turned-away-beton-county-wa
[12] http://www.dailypaul.com/230033/the-largest-ron-paul-channel-on-youtube-removed,
[13] http://www.youtube.com/watch?v=Suvw4kcOuFo&feature=youtu.be
[14] http://en.wikipedia.org/wiki/Stop_Online_Piracy_Act
[15] http://www.ibtimes.com/articles/336920/20120503/ron-paul-2012-delegates-romney-news-convention.htm
[16] http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Q3W8Z5wdAnc
[17] http://www.whiteoutpress.com/articles/q22012/romney-nomination-in-doubt-brokered-convention-likely647/
[18] http://www.businessinsider.com/ron-paul-winning-delegates-missouri-minnesota-colorado-washington-2012-4
[19] http://dougwead.wordpress.com/2012/05/04/ron-paul-how-many-delegates-now/
[20] http://www.lvrj.com/news/ron-paul-s-nevada-campaign-rebuffs-warning-from-republican-national-committee-150022405.html
[21] http://www.youtube.com/watch?v=26P8nwQXUkE&feature=youtu.be&t=5m24s
[22] http://www.dailypaul.com/231228/world-watching-nevada.
[23] http://www.youtube.com/watch?v=qjCO5TEGAMw&feature=player_embedded#
[24] http://www.dailypaul.com/230995/urgent-sc-supreme-court-removes-hundreds-of-candidates-from-ballot
[25] http://www.youtube.com/watch?v=GYFWOyCevYA&feature=youtu.be
[26] http://rpcrowds.tumblr.com/
[27] http://www.buzzfeed.com/zekejmiller/romney-draws-small-sleepy-crowd
[28] http://www.youtube.com/watch?v=fIP-ibpRYIY
[29] http://www.generationsnooki.com/6/post/2012/04/romney-stadium-crown-vs-paul-stadium-crowd.html
[30] http://www.youtube.com/watch?v=7p9yAbCT7EQ&list=UU7mexnn93fen-6DVkC0tkPg&index=1&feature=plcp
[31] http://www.balkanmagazin.net/kolumna/novosti_i_politika/ron_pol__cenzurisani_predsednicki_kandidat.xhtml
[32] http://www.balkanmagazin.net/kolumna/novosti_i_politika/ron_pol__cenzurisani_predsednicki_kandidat_2.xhtml

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom