Uncategorized

Socijalista Fransoa Oland novi predsednik Francuske: Merkelova mu čestitala, pozvala ga da poseti Nemačku i saopštila da se od njega očekuje da povuče prethodne izjave o Fiskalnom paktu

Izvor: Politika

Francuska je posle tri decenije dobila socijalistu za predsednika pošto je Fransoa Oland sinoć u rodnom Tulu proglasio pobedu nad konzervativnim kandidatom Nikolom Sarkozijem u drugom krugu predsedničkih izbora koji će umnogome uticati na buduća zbivanja u Evropi, javljaju agencije.

Ističući da su Francuzi, glasajući za njega, izabrali promene, Oland je rekao: „Francuzi su ovog 6. maja izabrali promenu dovodeći me u predsedništvo. Pred vama se zaklinjem da ću odano služiti svojoj zemlji”, rekao je Oland pristalicama ističući da će biti „predsednik svih”. Najavljujući otpor politici rigorozne štednje koju promoviše Nemačka, Oland je rekao: „Evropa nas posmatra. Siguran sam da u mnogim evropskim zemljama postoji osećanje olakšanja i nade oko toga da mere štednje ne moraju da budu naša jedina sudbina”.

Birači su Sarkozija kaznili zbog neuspeha da zaustavi nezaposlenost od 10 odsto i zbog njegovog stila ponašanja, čime je on postao 11. lider zone evra koji je skinut sa vlasti od početka evropske dužničke krize 2009.

„Šaljem republikanski pozdrav Nikoli Sarkoziju koji je pet godina vodio Francusku i zato zaslužuje naše puno poštovanje”, rekao je Oland, dok su okupljeni zviždali na pominjanje Sarkozija.

Prema procenama agencija posle prebrojanih 83 odsto glasova, Oland je osvojio 51,3, a Sarkozi 48,7 odsto glasova.

Oland će biti sedmi predsednik Pete republike i tek drugi iz redova socijalista od njenog osnivanja 1958, nakon Fransoa Miterana (1981–1995). On će narednih pet godina provesti na čelu jedne od glavnih svetskih sila, stalne članice Saveta bezbednosti UN i osnivača Evropske unije.

Sarkozi, tek drugi predsednik koji je poražen nakon prvog mandata, nakon Valeri Žiskar d’Estena 1981, priznao je sinoć poraz i pozdravio svog rivala.„Francuska ima novog predsednika republike, to je demokratski izbor. Fransoa Oland je novi predsednik Francuske i treba ga poštovati”, izjavio je Sarkozi pred svojim pristalicama u Parizu.

Sarkozi je prethodno obećao da će ostaviti politiku i otići u penziju ukoliko izgubi izbore. On je sinoć na pariskom trgu Konkord pozvao svoje pristalice da pošalju u svet lepu sliku Francuske „bez mržnje”.

Izrazivši duboku zahvalnost svima koji su za njega glasali, Oland je zatražio da mu se „sudi na osnovu dva glavna obećanja – pravda i mladost”.

Ističući da je ponosan što je sposoban da vrati nadu, on je kazao da je njegov izbor doneo veliko olakšanje u mnogim državama. „Mi nismo bilo koja zemlja, bilo koji narod, mi smo Francuska… Šesti maj treba da bude veliki datum za našu zemlju, novi početak za Evropu, velika nada za svet”.

Pristalice levice okupile su se sinoć na pariskom trgu Bastilja kako bi proslavile Olandovu pobedu na izborima na koje je izašlo između 80 i 82 odsto birača.

Oland je odmah sinoć razgovarao telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel zato što je to „ključno za oporavak Evrope”. Sledećih dana očekuje se nova runda razgovora o tome kako da Evropa izađe iz krize. Pobeda Olanda, kako se očekuje, dovešće do novog kursa u rvanju sa ekonomskom krizom. Merkelova je otvoreno podržavala Sarkozija zbog toga što se Oland suprotstavljao paktu„fiskalne discipline” i zalagao za novi plan kojim bi se u EU omogućilo brže zapošljavanje i ekonomski rast.

Cela Evropa pratila je nadmetanje u drugoj ekonomiji evrozone sa ogromnom pažnjom.

Olandu su pobedu čestitali i bivši francuski premijer iz redova socijalista Loran Fabius, kao i liderka ekologa Sesil Diflo koja smatra da je ovo „šansa za Francusku, ekologiju, socijalnu pravdu i demokratiju”.

Prema politikologu Stefanu Rozesu, za Sarkozija je ovo „veoma težak poraz od kandidata bez državničkog iskustva”.

Oland (59), nikad nije bio ministar niti je zauzimao značajnije političko mesto u Parizu, ali je poznat kao dugogodišnji lider socijalista. U kampanji je govorio da želi da bude „normalan predsednik” i kažu da je Francuze osvojio tako što ih je slušao.

U televizijskom dvoboju umeo je da bez vređanja mirno odbaci Sarkozijeve optužbe i ublaži njegove tirade. Nije pokleknuo ni pred izazovom da se priklanja pristalicama ekstremne desnice, već je pozvao nezadovoljne mlade ljude da se ne priklanjaju govoru mržnje, čime je odbacio ksenofobičnu retoriku kojoj se priklonio Sarkozi.

U novog predsednika Francuske gleda se sa mnogo nade. Veruje se da će, kao levičar, Oland uneti nova razmišljanja u paralizovani politički diskurs, koji je podređen diktatu berzi i finansijskih institucija.

Zvanična primopredaja predsedničkih opunomoćenja, uključujući primopredaju takozvanog atomskog kofera sa crvenim dugmetom za aktiviranje atomskog oružja Francuske, predviđena je za 14. ili 15. maj, ali je štab novog predsednika obavestio „stanovnike” Jelisejske palate, da želi da se ubrza proces primopredaje.

U Jelisejsku palatu novi predsednik ulazi sa svojom partnerkom novinarkom sa kojom nije u zvaničnom braku. Iz predsedničke palate se iseljavaju Sarkozi i Karla Bruni, nekadašnja manekenka, koja se udala za predsednika posle njegovog dramatičnog razvoda.

Vreme ne trpi odlaganja, pa bi Oland već sledećih dana trebalo da otputuje u zvaničnu posetu Berlinu. Već 18. i 19. maja održaće se sastanak grupe vodećih privreda sveta G8 u američkom Kemp Dejvidu.

———————————————-

Istorijski događaj

Brisel, Berlin – Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompaj i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo čestitali su sinoć Fransoa Olandu pobedu. „Mi imamo jasan zajednički cilj – pokretanje evropske ekonomije da bi proizveli privredni rast”, navodi se u saopštenju iz Barozove kancelarije.

Šef Evropske komisije izrazio je uverenje da može da računa na angažovanje Olanda u unapređenju evropskih integracija.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Olanda telefonom, čestitala mu na pobedi i pozvala ga u Nemačku, ne propuštajući priliku da mu kaže da se od njega očekuje da povuče prethodne izjave o Fiskalnom paktu.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gido Vestervele ocenio je da je izbor Fransoa Olanda „istorijski događaj”, prenosi AFP. „Radićemo zajedno na evropskom paktu rasta… Daćemo nove impulse rastu kroz strukturne reforme”, rekao je Vestervele tokom kratke posete ambasadi Francuske u Berlinu.

Pobedu je Olandu kao prvi strani zvaničnik čestitao premijer Belgije Elio di Rupo.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom