Uncategorized

Bezbednost Evrope: Rekordna nezaposlenost u evrozoni

Izvor: Politika

Stopa nezaposlenosti je u sedamnaestočlanoj evrozoni u martu porasla na 10,9 odsto, čime je izjednačen rekord iz aprila 1997, pokazali su danas zvanični podaci.

U saopštenju Agencije za statistiku Evropske unije Evrostata, navodi se da je u martu u zoni evra posao tražilo 17,37 miliona ljudi ili 169.000 više nego u februaru, prenela je francuska novinska agencija AFP.

U odnosu na prethodni mesec, stopa nezaposlenosti je u martu porasla za 0,1 odsto, saopštio je Evrostat.

Španija, koja nastoji da odagna strepnje na finansijskom tržištu da će joj zbog prezaduženosti biti potrebna međunarodna pomoć, imala je u martu najvišu nezaposlenost među članicama zone evra – od 24,1 odsto.

Na drugom mestu je Grčka, koja je u dva maha od maja 2010. dobila međunarodnu pomoć, sa stopom nezaposlenosti od 21,7 odsto iz januara, što su poslednji raspoloživi podaci za tu zemlju.

Kao pokazatelj ekonomske podeljenosti severa i juga Evrope, najnižu stopu nezaposlenosti u evrozoni su u martu imale Austrija (četiri odsto), Holandija (pet) i Luksemburg (5,2 odsto).

Podaci za čitavu Evropsku uniju, koja ima 27 članica, pokazuju da je stopa nezaposlenosti u martu stagnirala na 10,2 odsto, saopštio je Evrostat.

Istovremeno, stopa nezaposlenosti u najvećoj evropskoj privredi, Nemačkoj, pala je u aprilu na sedam odsto sa 7,2 odsto iz marta, zahvaljujući uobičajenom povećanju zapošljavanja u proleće, saopštio je juče tamošnji zavod za statistiku.

Pozitivan trend na tržištu rada se nastavlja, izjavio je direktor nemačkog zavoda za statistiku Frank Vajze i dodao: „Rast nemačke privrede je blago posustao preko zime, ali ta trenutna slabost ne utiče u većoj meri na tržište rada”.

Nemačka privreda je u poslednjem kvartalu 2011. zabeležila negativan rast od minus 0,2 odsto, a najnoviji podaci o industrijskoj proizvodnji i porudžbinama ukazuju da u prvom kvartalu ne treba očekivati značajniji oporavak, rekao je Vajze.

Ipak, dugoročniji pokazatelji navode na zaključak da bi do kraja godine rast nemačke privrede mogao da se ubrza, istakao je on.

Nemačka ima četvrtu (posle SAD i Kine Japana) po veličini privredu u svetu, mereno nominalnim ukupnim domaćim proizvodom (BDP), koji je u 2011. procenjen na preko tri biliona dolara, dok je po stanovniku prosečan BDP iznosio 37.896 dolara.

Nemačka je drugi najveći izvoznik u svetu (posle Kine) i treći po veličini uvoznik (posle SAD i Kine).

Inače, Sindikat nemačkih metalskih radnika IG Metal pozvao je juče hiljade svojih članova da stupe u dvodnevni štrajk, zahtevajući bolje plate.

Sindikat IG Metal saopštio je da je oko 800 radnika u automobilskoj fabrici „Dajmler AG” u Diseldorfu počelo juče štrajk, a da se očekuje da će drugi slediti njihov primer.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom