Uncategorized

Rusija je spremna na preventivni napad na evropski NATO antiraketni štit, ukoliko SAD ne pristane na dijalog

Izvor: Advance

Rusija je spremna na preventivni napad na evropski NATO antiraketni štit, ukoliko SAD ne pristane na dijalog, poručio je ruski vrhovni General Nikolaj Makarov.

“Imajući u vidu destabilizujući karakter (američkog) AMB sistema, prije svega kreaciju iluzije da bi isti zaustavljao potencijalni nuklearni napad bez posledica, odluka o preventivnom napadu mogla bi se doneti ukoliko situacija postane teža”, rekao je General Makarov na konferenciji o AMB-u u Moskvi, prenosi RT.

NATO delegacija, koja je također bila prisutna na konferenciji, odmah je osporila takve stavove – navode kako “AMB sistem nikada ne bi ciljao Rusiju”.

Zamenik generalnog sekretara NATO saveza, Alexander Wershbow, rekao je kako ruski argumenti nisu dovoljno uverljivi. Rusija je već ranije zapretila kako će u Kaliningrad (ruska enklava u Europi) dovesti Iskander rakete kratkog dometa, ukoliko se ne postigne dogovor s NATO savezom.

Mnogi u Rusiji smatraju kako je konačni cilj američkog AMB sistema okružiti Rusiju i time neutralizovati njene nuklearne kapacitete. Moskva tvrdi kako nijedna druga država na svetu nema adekvatan arsenal koji bi mogao zapretiti SAD-u, jedino Rusija, prenosi RT.

Podsetimo, Moskva je NATO-u ponudila plan da zajedno uspostave i upravljaju antiraketnim štitom u Evropi, no NATO je te predloge odbio. Nadalje, Obama nije hteo dati čvrste garancije da ABM sistem jednog dana neće biti upotrebljen protiv Rusije.

Rusko ministarstvo odbrane organizovalo je međunarodnu konferenciju u Moskvi na temu “Faktor raketne zaštite i uspostava nove bezbednosti” koja se održava danas i sutra. Na konferenciju je došlo preko 200 stručnjaka iz 50 zemalja, uključujući i iz 28 članica NATO saveza.

Konferenciju je otvorio ruski ministar obrane, Anatoli Serdjukov, rekavši kako do sada nije pronađeno rešenje koje bi zadovoljilo obe strane.

“Situacija zapravo ide prema slepoj ulici”, rekao je Serdjukov.

Ruski predsednik Medvedev poslao je poruku u kojoj je izrazio nadu da je moguće postići zajedničko rešenje – “Verujem kako je moguće pronaći formulu koja bi nam pomogla da zaobiđemo podelu na one koji pobeđuju i one koji gube”.

Konferencija je informativnog karaktera i nijedan dokument neće biti potpisan kao rezultat iste, stoji u izveštaju RT-a.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom