Uncategorized

UN: Kriminal je danas jedna od najjačih ekonomija u svetu, među 20 najuspešnijih

Izvor: Politika

Kriminal obrće oko 2.100 milijardi dolara godišnje, što je 3,6 odsto svetskog bruto društvenog proizvoda, a ovaj globalni problem se možda i pogoršava, upozorio je na skupu u Beču visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija.

„To znači da je kriminal jedna od najjačih ekonomija u svetu, među 20 najuspešnijih“, rekao je Jurij Fedotov, šef Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC), opisujući ga kao pretnju bezbednosti i ekonomskom razvoju.

Ovaj podatak prvi put su nedavno izračunali UNODC i Svetska banka na osnovu statistike iz 2009. i još nema drugih podataka za poređenje, rekao je Fedotov na konferenciji za novinare u Beču, a prenosi Rojters.

Na početku sastanka međunarodne komisije za sprečavanje kriminala i kazneno pravosuđe Fedotov je nagovestio da se situacija možda i pogoršava, ali da mu je potrebno više podataka da bi taj osećaj potvrdio.

U zemljama u razvoju se čak 40 milijardi dolara godišnje izgubi u korupciji, a nelegalni prihod od trgovine ljudima dostiže svake godine 32 milijarde dolara, rekao je ovaj visoki zvaničnik UN.

„Prema nekim procenama, u svakom trenutku 2,4 miliona ljudi trpi patnje trgovine ljudima, tog sramnog ropstva savremenog doba”, naglasio je Fedotov i naveo još niz drugih kriminalnih aktivnosti u kojima su prihodi ogromni.

Organizovani kriminal, nedozvoljena trgovina, nasilje i korupcija najveća su prepreka Milenijumskim ciljevima razvoja koje je međunarodna zajednica zacrtala 2000. kako bi do 2015. poboljšala zdravlje i smanjila siromaštvo najsiromašnijih naroda, rekao je Fedotov.

Kriminalne grupe pokazuju „impresivnu prilagodljivost” i u odnosu na akcije policije i u odnosu na nove prilike za sticanje profita, rekao je na sastanku u Beču jedan visoki američki zvaničnik.

„Danas većina kriminalnih organizacija nimalo ne liči na nekadašnje hijerarhijski organizovane kriminalne porodice. To su sada labave i neformalne mreže koje se okupljaju kad je pogodna prilika i upuštaju u najrazličitije kriminalne aktivnosti”, rekao je Brajan Nikols, iz američkog Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika.

Nikols je dodao da se terorističke grupe u nekim slučajevima obraćaju kriminalcima da im finansiraju operacije, a dešava se čak i da teroristi prerastu u kriminalce.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom