Uncategorized

BRIKS dodatno jača: Plan MMF-a da ojača krizni fonda zavisi direktno od Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike koje traže moć u MMF-u

Izvor: Tanjug

Plan Međunarodnog monetarnog fonda da prikupi 800 milijardi dolara za jačanje kriznog fonda zavisiće od zemlja u ubrzanom razvoju BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika), koje traže već glasačku moć u MMF, u zamenu za novac koji će obezbediti.

MMF je do sada osigurao samo deo sredstava, tako da će podrška zemalja BRIKS-a biti ključna za jačanje Fonda, pošto su Sjedinjene Američke Države saopštile da neće dati sredstva, navodi američka televizija Ej-Bi-Si (ABC).

Kina je do sada bila prilično uzdržana po tom pitanju, kao i druge države BRIKS-a, koje se plaše da bi sredstva koja daju mogla da budu iskorišćena za spasavanje evropskih država koje su već pred bankrotom.

„Spremni smo da razgovaramo i razmotrimo razne planove sa članicama MMF-a, u iskrenom i pozitivnom razgovoru”, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Liu Veimin.

Njujork tajms navodi da je trgovinska razmena između zemalja BRIKS-a u poslednjih deset godina imala prosečan godišnji rast od 28 odsto i da danas iznosi 230 milijardi dolara godišnje.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom