Uncategorized

Igor Panarin: Rusija je dužna da postane novi moćni svetski gravitacioni centar, na tom planu je ključni zadatak – formiranje Evroazijske unije

Izvor: Fakti

Profesor Moskovskog državnog univerziteta Igor Panarin rekao je dnevnom listu „Komersant“ da Rusija može postati centar novog saveza „od Škotske do Novog Zelanda”.

Smatrate li da će Moskva, sa novim pragmatičnim kursom tokom trećeg predsedničkog mandata Vladimira Putina biti prinuđena da odustane od „imperijskog projekta“?

– Nipošto! Sasvim obrnuto: samo „imperijski projekat“ može sačuvati Rusiju. Imperijski projekat je potreban apsolutnoj većini stanovništva. Kategorički se ne slažem sa tvrdnjama da Rusija ne raspolaže resursima potrebnim za realizaciju imperijskog projekta. Rusija je najbogatija zemlja u svetu po prirodnim resursima, a i jedna od najintelektualnijih.

Rusija upravo danas ima jedinstvenu šansu zato što je model liberalnog kolonijalizma, koji je razradila Velika Britanija, zašao u ćorsokak. Sistemska kriza je zahvatila i SAD i Veliku Britaniju – glavne nosioce projekta Britanske imperije. Spoljni dug SAD je dostigao astronomsku sumu od 16 biliona dolara. Osim toga, kad Škotska 2014. stekne nezavisnost – Velika Britanija će prestati da postoji. A i EU se nalazi na ivici raspada, u svakom slučaju – Evropske unije uskoro neće biti.

Sve u svemu, situacija je vanredno povoljna za imperijski skok Moskve, pod kojim ja podrazumevam – rusko stvaranje Evroazijske unije od Škotske do Novog Zelanda.

Hoćete da kažete da slabljenje starih svetskih centara sile Rusiji, koja se digla sa kolena, pruža jedinstvene mogućnosti?

– Rusija je dužna da postane novi moćni svetski gravitacioni centar. Na tom planu je ključni zadatak – formiranje Evroazijske unije.

Narod Rusije je 4. marta 2012. poverio mandat Putinu zato što je on jedini od pet predsedničkih kandidata u stanju da realizuje imperijski projekat. Za to su potrebni dijalog sa društvom i državna ideologija. Moja formula je Tri D — duhovnost, državotvornost i dostojanstvo. Krajnje važno na ovom planu može biti iskustvo organizovanja društvenih procesa koje smo imali kad smo početkom 17. veka prevladavali Smutno vreme. Zato bi imalo smisla izučiti organizaciju i tok Zemskog sabora iz 1613. godine.

Panarin na Akademiji za diplomatiju i bezbednost (Beograd, 9. jun 2011.)

U svoje vreme ste podigli veliku prašinu predviđanjem o skorom krahu Američke imperije. Ako i takva imperija ide svom kraju, može li se onda uopšte govoriti o životnosti ruskog imperijskog projekta?

– Tačno je: 1998. sam izneo hipotezu da će se SAD 2010. raspasti na šest delova. To se nije dogodilo, ali su se SAD našle u najdubljoj krizi. Vreme imperija je na izmaku. Ali ruski imperijski projekat 21. veka uopšte neće biti nalik na klasične projekte imperija. Njegova životnost se neće bazirati na britanskom principu – podeli i vladaj, niti na savremenom principu finansijskog terorizma. Fundament ruskog projekta biće duhovnost, tradicionalne vrednosti porodice i kulture i dijalog civilizacija.

Govorite o Evrazijskoj uniji „od Škotske do Novog Zelanda“. Kakvu ulogu će u toj uniji igrati sama Rusija?

– Rusija će biti središte te unije. Moguć je ovakav algoritam njenog formiranja. Prva etapa: objedinjavanje tri države (Rusije, Belorusije i Kazahstana) u Evroazijsku uniju 30. decembra 2012. godine. Druga etapa: ulazak u Evroazijsku uniju Ukrajine, Jermenije i Tadžikistana (do 30. decembra 2013. godine). Treća etapa: prisajedinjenje Evrazijskoj uniji Srbije, Slovačke i Crne Gore (do 30. decembra 2015.). Četvrta etapa: pristupanje Kirgizije, Mongolije i Uzbekistana (do 30. decembra 2016.). I, konačno, peta etapa: pristupanje Turske, Irske, Škotske, Novog Zelanda, Vijetnama i niza drugih država.

Vi vidite mogućnost transformacije imperijske ideje u politici Moskve već u narednih šest godina?

– Kad Novi Zeland uđe Carinsku uniju u septembru 2012. na Azijsko-pacifičkom forumu u Vladivostoku – konture Evroazijske unije izaći će konačno izvan okvira bivšeg SSSR.

Rusija će 2013, zajedno sa Nemačkom, aktivno učestvovati u prekomponovanju Evropske unije. Počeće formiranje rusko-nemačke gasne HANZE na bazi gasovoda Severni tok. Skandinavske zemlje i Holandija će se priključiti nemačko-ruskoj uniji.

Tako će početi da se formira novo lice Evrope. Prijateljski sredozemni prostor – Rusija će formirati zajedno sa Italijom, Vatikanom i Francuskom.

Do 2014. Rusija će snažno ući u Latinsku Ameriku: vratiće se na Kubu, osnažiti svoje pozicije u Venecueli i pustiti koren u Argentini i Paragvaju – sačuvavši balans interesa sa Brazilom.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom