Uncategorized

Samit država Severne i Južne Amerike: Predsednik Ekvadora Rafael Koreja bojkotovao samit zbog odluke da se Kubi ne dozvoli učešće

Izvor: Politika

Lideri zemalja Severne i Latinske Amerike na samitu u Kolumbiji nisu uspeli da dođu do zajedničkog stava o učešću Kube na budućim skupovima, kao i o predlogu jednog broja država da se dekriminaliziju neke od droga.

Iako se tridesetak lidera, uključujući i američkog predsednika Baraka Obamu, saglasio da danas postoji bolja ekonomska saradnja između nekada razvijenijeg severnog dela Amerike i država Latinske Amerike, izneta su oprečna mišljenja kako ta saradnja treba ubuduće da izgleda.

Obama je rekao da je postignut ogroman napredak, istakavši da je trgovinska razmena SAD sa zemljama Latinske i Centralne Amerike porasla za 46 odsto od kada je on u Beloj kući.

Brazilska predsednica Dilma Rusef, čija zemlja sada predstavlja šestu po veličini ekonomiju u svetu, naglašava da to partnerstvo treba da bude partnerstvo ravnopravnih, kritikujući Vašington zbog ranijeg stava kada je Latinsku Ameriku smatrao nekom vrstom svog poseda.

Odgovarajući na kritiku, Obama je kazao da se svet danas promenio i da više nisu tema jenkiji i hladni rat.

To nije svet u kome mi danas živimo. Nadam se da ćemo svi zajedno prepoznati ogromne mogućnosti koje imamo, dodao je predsednik SAD.

Pored pitanja ekonomske saradnje, pokrenuto je i pitanje učešća Kube na samitima država Severne i Južne Amerike, na kojima ona do sada nikada nije učestvovala zbog protivljenja SAD. Obama je rekao da komunističkom režimu u Havani nedostaje demokratsko pokriće da učestvuje na samitu, ali je domaćin, lider Kolumbije Huan Manuel Santos, ocenio da je neprihvatljivo da Kuba ne prisustvuje sledećem samitu.

U današnjem svetu nema opravdanja za takav anahronizam, smatra predsednik Kolumbije.

Santos je prošlog meseca boravio na Kubi, da bi objasnio vlastima te zemlje da zbog nedostatka konsenzusa ne može da ih pozove na samit koji se sada održava u Kolumbiji.

Predsednik Ekvadora Rafael Koreja bojkotuje samit zbog odluke da se Kubi ne dozvoli učešće.

Još jedno pitanje oko koga nije postignuta saglasnost je legalizacija nekih od droga, jer pojedini lideri smatraju da sadašnja zakonska rešenja nisu dala rezultate u praksi.

Rat koji su SAD proglasile protiv trgovaca drogom odneo je 50.000 žrtava u Meksiku u poslednjih pet godina i oko 20.000 u Centralnoj Americi, samo u poslednjoj godini.

Predsednik Gvatemale Oto Perez ima stav da o tome treba nastaviti razgovore, dok Obama smatra da nije vreme za dekriminalizaciju ili legalizaciju droga.

Mislim da je važno da razgovaramo i da razmotrimo da li sadašnji zakoni više štete nego što donose dobra, ali ne možemo odvojeno gledati na tražnju koja postoji u SAD i kanale kojima se droga doprema, istakao je predsednik SAD.

Samitu ne prisustvuje venecuelanski lider Ugo Čavez, koji se nalazi na lečenju na Kubi, i predsednik Nikaragve Danijel Ortega, čiji razlog izostanka nije naveden.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom