Uncategorized

Obama: SAD će prihvatiti iranski civilni nuklearni program ukoliko zemlja odustane od atomskog oružja

Izvor: RTS

Prihvatićemo da Iran razvije nuklearni program u civilne svrhe, ali Teheran prvo mora da dokaže da ne pokušava da napravi atomsko oružje, poručio Barak Obama iranskom vrhovnom vođi Ali Hamneiju.

Američki predsednik Barak Obama poručio je iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Ali Hamneiju da će Sjedinjene Američke Države prihvatiti da Iran razvije civilni nuklearni program, ali samo pod uslovom da Teheran prvo dokaže da ne pokušava da napravi atomsko oružje, prenosi Vašington post.

Obama je tu poruku Teheranu poslao posredstvom turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, koji ju je predao iranskom vrhovnom vođi prošle sedmice, navodi novinar američkog lista Dejvid Ignacius.

“Obama je nagovestio da će SAD prihvatiti iranski civilni nuklearni program ukoliko Hamnei potvrdi svoju nedavnu izjavu u javnosti da njegova zemlja nikada nije nastojala, niti će nastojati da napravi atomsko oružje”, piše Ignacius.

Nekoliko dana pre nego što je otputovao u Iran, Erdogan se sastao sa Obamom u Seulu. Tada su se američki i turski predsednik dogovorili da Erdogan obavesti ajatolaha o nuklearnom sporu i o krizi u Siriji, navodi novinar.

Iranski verski vođa Ali Hamnei rekao je nedavno da iranska nacija nikada nije i neće razvijati nuklearno oružje.

“Iran ne želi da dođe do nuklearnog oružja zato što Islamska republika logično, religijski i teorijski smatra posedovanje takvog oružja užasnim grehom i verujemo da je njegova upotreba destruktivna i opasna”, rekao je Hamnei pre mesec dana.

Vašington očekuju od Irana da iduće sedmice održi razgovore sa šest svetskih sila o spornom nuklearnom programu, uprkos sporenju oko toga da li će mesto razgovora biti Istanbul ili Bagdad.


visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom