Uncategorized

Britanija sprema zakon kojim će pratiti i prisluškivati kompletnu populaciju bez odobrenja suda

Izvor: Advance

Nedugo nakon što je francuski predsednik Nicolas Sarkozy najavio kako će policija privoditi sve osobe koje posećuju potencijalno “opasne” web stranice, britanske vlasti juče su najavile svoju verziju novih, strožijih i rigoroznijih zakona o praćenju celokupne populacije.

Prema izveštaju Reutersa, Britanija će jednoj od obaveštajnih službi dozvoliti da nadzire sve telefonske pozive, SMS poruke, e-mailove i celokupnu online aktivnost širom zemlje kako bi se “sprečio kriminal i militantni napadi”, stoji u izjavi ministarstva unutrašnjih poslova.

“Vitalno je da policija i službe sigurnosti mogu pribaviti komunikacijske podatke u posebnim slučajevima kako bi mogli istražiti ozbiljne kriminalne radnje i terorizam u svrhu zaštite javnosti”, rekao je portparol britanske vlade.

Predloženi novi zakon već je okupio brojne kritičare, pa čak i iz redove vladajuće Konzervativne stranke. Mnogi napominju kako se radi o invaziji na privatnosti i lična prava pojedinaca.

“Ono što Vlada nije objasnila je zašto nas sve zajedno želi prisluškivati bez ikakvog sudskog naloga?”, rekao je David Davis, član britanskog parlamenta, prenosi BBC.

Prema aktuelnom zakonu britanske obaveštajne i tajne službe mogu pratiti sve pozive i e-mail poruke određenih osoba koje su pod istragom, ali im za to treba poseban nalog. Novi plan zakona će proširiti praćenje na celokupno stanovništvo Velike Britanije.

Kontroverzni novi zakon tek treba biti odobren od strane parlamenta, glasanje se očekuje u maju mesecu. Čak i ako zakon inicijalno ne prođe, već sama njegova najava jasno pokazuje u kojem pravcu se kreću razvijene zemlje zapada koje u prvom redu ističu demokratska prava pojedinaca.

Nick Pickles, direktor organizacije “The Big Brother Watch” rekao je za BBC kako ovi zakoni nisu nimalo drugačiji od onih koji su trenutno na snazi u zemljama poput Kine i Irana. Podsetimo, upravo zbog rigoroznih zakona prema slobodi interneta, Kina i Iran su često na meti kritike od strane zapadnih sila. Štaviše, američki predsednik Barack Obama javno je poručio Irancima kako imaju represivni režim zbog “cenzure interneta”, ali je teško očekivati da će predsednik najveće svetske sile nešto slično poručiti i mladim Britancima, ukoliko novi zakoni stupe na snagu.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom