Uncategorized

Sirija: Damask prihvatio plan u šest tačaka Kofija Anana

Izvor: Politika

Zvanični Damask je juče konačno prihvatio plan međunarodne zajednice za rešenje sirijske krize rekavši „da” planu u šest tačaka Kofija Anana.

„Sirijska vlada je pisala zajedničkom specijalnom izaslaniku Kofiju Ananu da prihvata njegov plan u šest tačaka koji je usvojen u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija”, potvrdio je Ananov portparol Ahmed Favzi.

On je naveo da Ananov predlog predviđa intenzivne razgovore o političkom rešenju za okončanje krvoprolića u Siriji. Plan obuhvata i svakodnevni prekid vatre sirijskih bezbednosnih snaga u periodu od dva sata kako bi se evakuisali povređeni i dopremila humanitarna pomoć, navodi AP.

Anan je juče zatražio pomoć i savet od Kine, prilikom razgovora s premijerom Ven Đijabaom u Pekingu, u nastojanju da obezbedi podršku za svoj plan o okončanju nasilja u Siriji.

Odgovarajući na taj zahtev, zvanični Peking je pozvao sve strane u Siriji da sarađuju sa Ananom. „Ja ne mogu sam da obavljam ovaj posao, meni treba pomoć, podrška i savet od zemalja kao što je vaša i zato sam ovde”, rekao je Anan kineskom premijeru tokom razgovora u Pekingu.

Anan je doputovao u Peking posle posete Rusiji, gde je dobio punu podršku Moskve za svoj plan, koji poziva na obustavljanje borbi (pod nadzorom UN) i zahteva tranziciju ka reprezentativnijem političkom sistemu.

Kineski premijer je ukazao da su napori da se nađe rešenje za sirijsku krizu na kritičnoj raskrsnici. „Mi se nadamo da će vaši medijatorski napori dovesti do napretka u traženju rešenja za sirijsko pitanje”, rekao je Ven izaslaniku Ananu.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je danas da bi sirijski narod, a ne strane sile, trebalo da odluči o sopstvenoj sudbini i da je kratkovido reći da bi ostavka Bašara al Asada rešila krizu u Siriji. „Ja sam za to da odluku o sudbini sirijske države, društva i političkog sistema ne donesu ugledni lideri svetskih sila, čak ni oni koji deluju u dobroj nameri, već sam sirijski narod na svim nivoima sirijskog društva”, rekao je Medvedev na marginama Samita o nuklearnoj bezbednosti u Seulu.

Kina i Rusija izazvale su kritike zemalja Zapada, ranije ove godine, zbog ulaganja dva veta na predloge rezolucija u Savetu bezbednosti UN kojim se osuđivao sirijski režim zbog dugotrajnih sukoba u zemlji.

Međutim, početkom meseca obe zemlje su podržale saopštenje UN kojim se traži od sirijskog predsednika Bašara al Asada da radi na prekidu neprijateljstava i sprovođenju Ananovih predloga.

Rusija je podržala predlog Anana uz ocenu da bi „njegova misija mogla biti poslednja šansa da se izbegne dugotrajni i krvavi građanski rat”, ali da je za rešenje krize potrebno više vremena.

Kad je reč o sukobljenim stranama u Siriji, opozicija je pozdravila spremnost vlade da prihvati plan specijalnog izaslanika Kofija Anana.

Portparolka Sirijskog nacionalnog saveta Basma Kodmani rekla je AP-u da opozicija „pozdravlja prihvatanje svakog plana od strane sirijskog režima koji bi omogućio obustavljanje represije i krvoprolića”.

„Nadamo se da možemo napredovati ka mirovnom procesu”, rekla je ona.

U izjavi nemačkim medijima ona je kazala da, međutim, „postoji rizik da režim ponovo pokušava da zaobiđe svoje obaveze iz mirovnog plana”.

Sirijska opozicija od ponedeljka u Istanbulu razmatra strategiju otpora protiv režima predsednika Bašara al Asada.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom