Uncategorized

Medvedev: Ruska vojska mora biti potpuno spremna kako bi se suprotstavila američkom raketnom štitu

Izvor: Advance

Ruska vojska mora biti potpuno spremna kako bi se suprotstavila američkom raketnom štitu koji je planiran u istočnoj Evropi, čak i dok traju pregovori između Moskve i Washingtona, rekao je danas ruski predsednik Dmitry Medvedev.

Na sastanku s ruskim vojnim vrhom Medvedev je napomenuo kako “vrata dijaloga” nisu zatvorena, no i pored toga neophodno je pripremiti vojne protivmjere.

SAD tvrdi kako će NATO protivraketni štit biti postavljen kako bi se zaustavio potencijalni napad iz pravca Irana, no Moskva je svjesna kako bi isti mogao ugroziti i stabilnost Rusije u bliskoj budućnosti, prenosi AP.

“Do 2017-2018 moramo biti potpuno spremni, vojno spremni”, rekao je Medvedev danas za vreme televizijskog obraćanja. Rusija je već ranije zapretila da će svoje rakete okrenuti prema novim NATO postrojenjima u istočnoj Evropi ukoliko se ne postigne međusobni dogovor.

S druge strane NATO tvrdi kako želi “kooperirati s Rusijom” po pitanju raketnog štita, no kada je Rusija predložila da upravljaju štitom zajedno, NATO je odbio takvu ponudu.

Nakon tog odbijanja Medvedev je zatražio garanciju od SAD-a da novi protivraketni sistemi neće biti usmereni prema Rusiji, u slučaju da ne dobije te garancije Rusija je najavila odmazdu.

“Čak i dok razgovori i dalje traju, moramo biti spremni na ozbiljno naoružavanje naše vojske kako bi bili u stanju adekvatno odgovoriti na raketni štit u Evropi”, istakao je Medvedev.

AP prenosi kako su zbog kontroverznog NATO projekta narušeni odnosi između Moskve i Washingtona, a tenzije bi se mogle još i povećati kada u predsjedničku funkciju preuzme Vladimir Putin.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom