Uncategorized

Evrofederalisti o političkoj nestabilnosti EU: Sjedinjene evropske države jedini način da Unija ostane uticajna?Evrofederalisti o političkoj nestabilnosti EU: Sjedinjene evropske države jedini način da Unija ostane uticajna?

Izvor: Danas

Članovi grupe Spineli, nove mreže istaknutih evrofederalista, ocenili su na sastanku u Briselu da je potrebno ubrzati proces evropskih integracija, naglašavajući da veće preplitanje ekonomije i politike predstavlja preduslov za prevazilaženje mnogih problema u Evropskoj uniji. „Tvrdnja da je situacija u Evropi loša predstavljala bi eufemizam“, izjavio je za EUobserver kopredsednik te grupe Daniel Kon Bendit.

Sličan stav izrazio je bivši šef nemačke diplomatije Joška Fišer, koji je podsetio učesnike skupa pod nazivom „Sjedinjene evropske države“ da je pravilo Unije o „nedavanju“ spasilačkih paketa članicama brzo zaboravljeno, kada se Grčka prošle godine suočila s teškoćama. Fišer je, takođe, kritikovao „nedostatak volje“ Francuske i Nemačke kada je reč o proširenju EU. „Uprkos poljupcima koje prilikom susreta razmenjuju francuski predsednik Nikola Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel, njihove države prolaze kroz težak period“, smatra nekadašnji ministar inostranih poslova Nemačke.

Fišer je naglasio da su „Sjedinjene evropske države“ jedini način da Unija ostane uticajna. „Potrebno je da države članice prenesu nadležnosti u vezi s budžetom, kao i oko pitanja poput starosne granice za odlazak u penziju, što će ojačati Evropu u političkom smislu“, kazao je Fišer.

Prema mišljenju bivšeg nemačkog zvaničnika, postaje jasno da je došao kraj „transatlantskoj hegemoniji“, koja je trajala četiri veka. „Ujak Sem nije više taj koji pomaže Evropi da se izbori s finansijskim problemima, već ujaci iz Kine koji kupuju obveznice evropskih država“, smatra Fišer.

Filozof Žan-Mark Feri je na sastanku u Briselu ocenio da je ekonomska kriza pokazala da postoji potreba za daljim procesom evropskih integracija. „Okosnicu EU nekada je predstavljala ideja o uspostavljanju mira, ali taj cilj je ostvaren padom Berlinskog zida i sada je glavni zadatak tog bloka uspostavljanje reda na finansijskim tržištima, te borba protiv negativnih uticaja globalizacije“, rekao je Feri.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom