Uncategorized

Evo Morales: Pozivi za vojnom intervencijom u Siriji od strane zapadnih i arapskih zemalja „poslovno su motivisani”

Izvor: Tanjug

Predsednik Bolivije Evo Morales opravdao je u Beču odbijanje njegove zemlje da podrži osudu sirijskog režima od strane Generalne skupštine UN, ocenivši da se radi o unutrašnjoj stvari te zemlje.

Bolivija priznaje sve demokratski izabrane vlade, i konflikt u Siriji je unutrašnja stvar, objasnio je Morales na konferenciji za novinare u Beču, dodajući da su pozivi za vojnom intervencijom od strane zapadnih i arapskih zemalja „poslovno motivisani”.

„Unutrašnji konflikti se podstiču i često je reč o sasvim drugim stvarima”, kazao je Morales.

Bolivija je zajedno sa 11 zemalja, među kojima su Iran, Venecuela i Rusija, krajem februara glasala protiv rezolucije Generalne skupštine UN.

Morales je govorio i o odnosu njegove zemlje sa Iranom, istakavši da Bolivija želi odnose sa svim zemljama.

„Od 11. septembra 2001. se antiimperijalisti optužuju da su teroristi. Postoje zemlje koje taj izgovor koriste u svoje svrhe”, kritikovao je bolivijski predsednik, dodajući da su glavne u tome SAD čija je spoljna politika, kako je naglasio, uperena protiv levičarskih vlada u Latinskoj Americi.

„Ne stidim se uopšte što sam izbacio ambasadora SAD iz moje zemlje”, rekao je Morales.

On je 2008. ambasadora SAD u La Pazu proglasio nepoželjnom osobom i to obrazložio njegovom podrškom desničarskim pokušajima svrgavanja vlasti.

Morales je odbacio i kritike međunarodnih novinarskih udruženja da bolivijska vlada ograničava slobodu medija.

„Kod nas je zagarantovana sloboda medija. Imamo čak i preteranu slobodu štampe”, rekao je on, dodajući da ga u novinama nazivaju „demonom” i „ubicom”, ali da su ljudi u Boliviji tolerantni.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom