Uncategorized

Bžežinski: Ni SAD ni Izrael neće ići u rat protiv Irana

Izvor: B92

Geostrateg i nekadašnji savetnik za bezbenost Bele kuće Zbignjev Bžežinski: rešavanje situacije u Siriji treba da predvode Turska i Saudijska Arabija; protivi se i ratu s Iranom.

Iran ne može da bude deo svetske zajednice, ukoliko ne poštuje dogovore. Sukob u Siriji i rešavanje svih problema u toj zemlji treba da predvode Turska i Saudijska Arabija, kao regionalne sile, dok Sjedinjene Američke Države treba da da očuvaju i garantuju svoju i bezbednost u regionu Bliskog istoka.

To je srž poruke koju je poslao Zbignjev Bžežinski – politikolog, geostrateg, i savetnik za bezbednost nekadašnjeg predsednika SAD DŽimija Kartera. Gostujući u emisiji Farid Zakarija GPS (Fareed Zakaria GPS), Bžežinski je ocenio da SAD moraju da imaju dosledan stav i nastup prema Iranu, a ne da pokažu neodlučnost, jer bi se sve moglo „završiti vrlo loše“.

„Ukoliko im, u isto vreme, ne ponudimo izbor između kapitulacije i davljenja, što bi ih nateralo da pokažu bes; i ukoliko ih u isto vreme ne podsetimo da ako nastave istraživanje i mogući razvoj naoružanja, da ćemo u svakom slučaju garantovati bezbednost Bliskog istoka, podrazumevajući i Izrael. To smo već efikasno obavili u slučaju Japana i Južne Koreje.“

Zbignjev Bžežinski podseća da se „nuklearni kišobran“ može, kao nekada nad Sovjetskim Savezom, postaviti i nad Izraelom.

„Dakle, ne moramo da idemo u rat, i to našim izraelskim prijateljima moramo jasno da stavimo do znanja. Nećemo ići u rat. Neće ni oni ići u rat, tako što će preletati Irak. Nećemo ih podržati. Ukoliko to urade, biće sami. Posledice će snositi sami, jer bi cena koji bismo platili u slučaju velikog rata, koji Iranci tumače kao našu popustljivost, bila katastrofalna za nas u Avganistanu, Iraku, u smislu nafte, ali i uopšte na Bliskom istoku.“

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom