Uncategorized

Vikiliks poslao poruku Karl Biltu: Od 70-tih godina švedski šef diplomatije je američki špijun

Izvor: Tanjug

“Vikiliks” planira da objavi depeše koje će, kako tvrdi, dokazati da je šef švedske diplomatije Karl Bilt američki špijun, da bi na taj način sprečio Švedsku da izruči svog osnivača Džulijana Asanža Americi, piše danas švedski dnevni list “Ekspresen”.

Vebsajt “Vikiliks” preti da će pokrenuti kampanju kojom će narušiti ugled Švedske, jer će, između ostalog, obelodaniti depešu koja, kako kaže, dokazuje da je Bilt agent SAD od 1970-ih godina, navodi list, ističući da je do tih informacija došao pošto je imao uvid u jedan interni izveštaj “Vikiliksa”.

Vebsajt tvrdi da će Bilt zbog toga biti primoran da podnese ostavku i da će to biti kraj njegove političke karijere.

Ministar spoljnih poslova Švedske već je na svom blogu reagovao na ove pretnje, poručujući “Vikiliksu” da slobodno objavi izveštaj kojim mu preti.

“Kada se to dogodi, ovaj deo njihove planirane kampanje brzo će potpuno izgubiti smisao”, napisao je Bilt.

Asanž, koji je rođen u Australiji, sada se nalazi u Velikoj Britaniji gde se bori protiv izručenja Švedskoj, čije ga vlasti traže zbog optužbi za silovanje i seksualni napad.

“Vikiliks” je više puta izrazio zabrinutost da će Asanž, ukoliko bude poslat švedskim vlastima, odmah biti izručen Vašingtonu, koji ga traži zbog toga što je njegov vebsajt objavio stotine hiljada poverljivih depeša američkih diplomata.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom