Vesti

Pobednik Prvog FDB Hakatona je Žarko Hajder

Prvi FDB Hakatona u oblasti sajber bezbednosti protekao je u fantastičnoj atmosferi. Srednjoškolci iz svih krajeva Srbije sa posebno velikom grupom iz Niša takmičili su se u jako zahtevnoj disciplini koja se najčešće ne izučava u srednjoškolskom uzrastu. Utoliko je pobeda veća, a samo učešće i utisci finalista su takvi da se svi oni mogu osećati kao pobednici.

Jedinstvenost FDB Hakatona ogleda se u činjenici da je takmičenje individualno i da su sve dostupne alate na Internetu takmičari mogli da koriste. Nepodeljeno je mišljenje da je pomoć koju su dobili tokom takmičenja od organizatora bila kompletna u svim segmentima takmičenja. Svojim prisustvom događaj su uveličali i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije.

Posebnu zahvalnost za organizaciju prvog FDB Hakatona dugujemo našim partnerima iz kompanija Pulsec i Coming.

Hakaton se sastojao od rešavanja zadataka istraživanjem i korišćenjem ranjivosti računarskih sistema i mreža koji su bili izloženi računaru hakera. Računar za hakovanje sa alatima pojedini takmičari su donosili, a za one koji nisu poneli svoju mašinu FDB je obezbedio računar. Svi su bili raspoređeni u računarskoj učionici sa mentorima koji su im davali odgovore na sva pitanja, ali na način da odgovori ne utiču na ishod takmičenja. Takmičenje je trajalo oko 4 sata, uz dozvoljeno korišćenje Interneta i svih drugih resursa.

Kada bi se otkrila neka ranjivost na sistemu koji su skenirali, bilo je potrebno da takmičar pronađe način kako da je iskoristi. Nakon osvajanja navedenog sistema potrebno je bilo pronaći sakriveni string. Postojala je mogućnost da je bilo potrebno string pronaći iz delova ili da se dešifruje određeni sadržaj, kako bi se došlo do stringa.

Svima je bio dostupan semafor u formi web stranice na kom se pod svojim ličnim nalogom ostavlja string i na taj način su se dobijali poeni.

Takmičarski proces se pratio putem web stranice koja je bila semafor takmičenja.

Nagradni fond od 1000 EUR-a podeljen je na sledeći način:

 

PRVA MESTO I PRVA NAGRADA U IZNOSU OD 500 EUR-a – Žarko HAJDER

DRUGO MESTO I NAGRADA U IZNOSU OD 300 EUR-a – Strahinja GOCIĆ

TREĆE MESTO I NAGRADA U IZNOSU OD 200 EUR-a – Vuk RADONJIĆ

 

Svi finalisti dobili su dodatne prigodne nagrade u vidu knjiga iz oblasti informatike i sajber bezbednosti u izdanju Departmana za softversko inženjerstrvo i informacione tehnologije Fakulteta za diplomatiju i bezbednosti, USB stikove najnovije generacije i sertifikate o učešću na takmičenju.

FDB, Hakaton tim

 

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom