Uncategorized

Iran postigao stepen čistoće uranijuma 20%

Izvor: RTS

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad ubacio je u teheranski nuklearni reaktor šipke sa obogaćenim uranijumom, koji su napravili iranski naučnici, na ceremoniji koju je uživo prenosila državna televizija.

Iranska televizija je, prikazujući Ahmadinežada kako ubacuje gorivne šipke u reaktor, navela da je to dokaz “postignuća iranskih naučnika”.

U Iranu je ova procedura proglašena velikim tehnološkim dostignućem koje pokazuje da je ta zemlja ovladala čitavim ciklusom proizvodnje nuklearnog goriva.

Reč je o uranijumu stepena čistoće od 20 odsto, što je gornja granica tolerancije za taj radioaktivni element u nuklearnim reaktorima.

Iran kaže da je primoran da sam proizvodi gorive šipke, pomoću kojih se reaktori snabdevaju gorivom, zato što zbog međunarodnih sankcija ne može da ih kupuje na stranim tržištima. Ta zemlja je u januaru objavila da je proizvela prvu gorivu šipku.

Rusija zabrinuta zbog iranskog nuklearnog programa, ali ne vidi razlog za strah da bi Teheran mogao da upotrebi uranijum u vojne svrhe.

Zvaničnici Islanske Republike Iran su istovremeno objavili da su poslali pismo visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton u kojem izražavaju spremnost da razgovaraju o nuklearnom programu.

Za proizvodnju atomske bombe potreban je uranijum velikog stepena čistoće od preko 90 odsto, ali zapadni zvaničnici strahuju da Iran na svom putu obogaćivanja radioaktivnih elemenata neće stati na “mirnodopskih” 20 odsto, već da će napraviti atomsku bombu.

Kao dokaz da neće napraviti atomsku bombu, Iranci navode da se u teheranskom reaktoru na primer, proizvode nuklearni izotopi za lečenje obolelih od raka.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom