Uncategorized

Berlin otvoreno traži preuzimanje kontrole nad budžetom Grčke, najvažnijom političko-ekonomskom komponentom bilo koje suverene države

Izvor: Advance.hr

Senzacionalnu vest o tome kako Nemačka insistira da Grčka kontrolu svog budžeta prepusti EU institucijama prvi je objavio pre 2 dana Reuters, citirajući neimenovani nemački izvor.

Danas konkretni navodi više nisu obavijeni velom tajnovitosti – kako prenosi ista novinska agencija, član nemačkog kabineta, Philipp Roesler, danas je otvoreno pozvao Grčku da “preda kontrolu nad svojim budžetom” drugim institucijama.

Prema Roesler-u, Grčka bi trebala to učiniti ukoliko nije sposobna implementirati reforme koje su nužne u programu spasa evrozone.

Kako prenosi Reuters, Philipp Roesler je tako postao prvi visoki nemački zvaničnik koji je otvoreno podržao predlog da Atina jednostavno preda jednu od najvažnijih političko-ekonomskih komponenti bilo koje suverene države.

“Treba nam snažnije vodstvo i bolji nadzor kada je u pitanju implementacija i sprovođenje reformi” rekao je Philipp Roesler u ekskluzivnom razgovoru za uticajni nemački list Bild. Intervju će u celosti biti objavljen u danas.

Kako saznaje Reuters, u razgovoru koji će danas objaviti Bild, Roesler je takođe istakao: “Ako Grci nisu sposobni upravljati sami sobom, odlučujuće vodstvo i nadzor mora biti izvana, na primer iz EU institucija.”

Philipp Roesler je predstavnik stranke “Slobodne Demokrate” (FDP) koja je u koalicionoj vladi s kancelarkom Angelom Merkel.

Mnogi spekulišu kako upravo Merkel progovara o “novom velikom planu za Grčku”, ali putem člana svoje vlade.

Između “ekonomske asistencije” i “nacionalnog ponosa”

Nema sumnje kako će ova izjava izazvati bes među Grcima.

Kako navodi Reuters, velik broj Grka krivi Nemačku za drastične mere štednje koje se upravo sprovode nad njima.

Zvaničnici u Atini su jutros žestoko reagovali na predložen plan i odbacili svaku ideju predaje kontrole vlastitog budžeta nekoj drugoj stranoj organizaciji.

Grčki ministar finansija, Evangelos Venizelos, bio je potpuno otvoren: “Svako ko pravi dilemu između “ekonomske asistencije i nacionalnog ponosa” ignoriše važne istorijske lekcije”.

Jasno je kako grčki ministar, kao i brojni drugi stručnjaci, shvata da bi predaja kontrole nad budžetom doslovno lišila Grčku državu njene suverenosti.

Očekivalo se kako će Nemačka nakon današnje žestoke reakcije iz Atine, barem privremeno, odustati od ovakvih zahteva. Ipak, dogodilo se upravo suprotno – ako je suditi prema javnom nastupu člana kabineta Philipp Roesler-u, Berlin ne samo da će i dalje insistirati na kontroverznom planu, već će ga nastojati progurati kao nužnost.

Podsjetimo – Grčkoj još uvek nije odobreno 130 milijardi eura od strane međunarodnih kreditora.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom