Uncategorized

Pentagon šalje još nosača aviona u Persijski zaliv

Izvor: RTS

Svega dan pošto je Teheran optužio Ameriku za smrt svog stručnjaka za nuklearnu fiziku, Pentagon je obzanio da će u Persijskom zalivu, uz stalne manevre iranskih snaga, imati čak tri nosača aviona, mada je taj potez objašnjen kao “rutinski”.

Komanda američke Pete flote, stacionirane u regionu Persijskog zaliva, objavila je da se drugi nosač aviona Karl Vinson sa 80 aviona, krstaricom i razaračem pridružio floti.

Pentagon je nazvao potez dolaska udarne grupe na čelu sa nosačem Karl Vinsonom “rutinski”, demantujući bilo kakve veze sa rastućim tenzijama u regionu Bliskog Istoka.

Portparol Pentagona DŽon Kirbi rekao je da nosač aviona nije prošao kroz strateški Ormuski moreuz, oko kojeg je proteklih dana došlo do novog zaoštravanja odnosa Zapada i Irana.

Karl Vinson trebalo bi da odmeni drugi nosač aviona DŽon Stenis, koji se već nalazi u regionu.

“Slanje novog nosača aviona je rutinski potez i dugo planiran. Nema ničeg neobičnog u tome”, objasnio je Kirbi.

“Brojevi nosača aviona u udarnim grupama koje su podeljene po teritorijama odgovornosti stalno se menjaju. Činjenica da se u toj teritoriji nalaze dva nosača nije indikator da se nešto neuobičajeno dešava po pogledu Irana”, naveo je Kirbi.

Uveravanja Pentagona da SAD ne pojačavaju vojno prisustvo u regionu Persijskog zaliva demantuju poslednje informacije Centralne komande SAD.

Naime, nosač aviona Abraham Linkoln nalazi se u Indijskom okeanu i na putu je da se pridruži udarnoj grupi predvođenoj Karl Vinsonom.

Međunarodna konfrontacija oko iranskog nuklearnog programa posebno je eskalirala proteklih nedelja. Pretnje na liniji Vašington-London-Teheran razmenjivane su u više navrata.

Zapad, sa SAD na čelu, postepeno pooštrava sankcije prema Iranu sa ciljem da izvrši pritisak na Teheran i podstakne podele unutar zemlje.

Iran je na to odgovorio pretnjama da vrlo lako može da zatvori strateški Ormuski zaliv – geografsko usko grlo kroz koje prolazi oko 20 odsto svetske nafte.

Pored toga Teheran je u dodatnom činu “pokazivanja mišića” zapretio da će se, u slučaju da američki nosač aviona pokuša da uplovi u Persijski zaliv, “obrušiti punom silinom svoje mornarice na Petu flotu”.

Vašington je ocenio da je zatvaranje Ormuskog prolaza crvena linija koja ne bi trebala da bu pređena, napominjući da će nastaviti da šalje vojne brodove u region.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom