Uncategorized

Kina: Rat oko Irana doveo bi do katastrofe

Izvor: Tanjug

Kineski izaslanik za Bliski istok upozorio je danas da bi rat oko iranskog nuklearnog problema doveo do katastrofe u svetskoj ekonomiji i zatražio od svih umešanih zemalja da se uzdržavaju i spreče izbijanje neprijateljstava.

Izjava Čen Siaodonga, kineskog predstavnika za pitanja Bliskog istoka, usledila je nakon što su sučeljavanja Irana i Zapada sve bliža sukobu u užarenoj atmosferi posle saopštenja o novom iranskom postrojenju za obogaćivanje uranijuma i objavljivanja smrtne presude u Teheranu za „špijuna CIA”.

„Pozivamo sve relevantne zemlje da ostanu mirne, uzdržavaju se i ne preduzimaju akcije koje bi pogoršale situaciju, kao i da učine zajedničke napore kako bi se sprečio rat”, rekao je Čen u intervju za državni radio, a preneo AFP.

„Svi znaju da 40 procenata nafte dnevno prolazi za sve delove sveta kroz tesnac Ormuz, tako da bi izbijanjem rata u tom regionu bile pogođene i napadnute ne samo relevantne zemlje, nego bi to takođe … dovelo do katastrofe svetske ekonomije i duboke krize”, rekao je on.

Saopštenje Međunarodne agencije za atomsku energiju da je Iran počeo da obogaćuje uranijum u podzemnom bunkeru jugozapadno od Teherana navelo je juče SAD, Britaniju, Francusku i Nemačku da osude kao neprihvatljivo takvo „kršenje” rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Juče je takođe Revolucionarni sud u Teheranu osudio bivšeg američkog marinca Amira Mirzai Hekmatija na smrt, špijunaže u korist američke obaveštajne službe CIA.

SAD su tražile oslobađanje Hekmatija (28) koji ima i iranski pasoš iako mu se porodica doselila u Ameriku pre njegovog rođenja.

Čenova izjava data je u vreme dolaska američkog sekretara za finansije Timoti Gajtnera u Peking gde će, kako se očekuje, razgovarati o novoj grupi sankcija koje su SAD uvele Iranu prošle nedelje.

Kina uvozi 11 procenata potreba u nafti iz Irana i nekoliko puta je ponovila da sankcije neće rešiti nuklearni problem, zatraživši od svih strana u sporu da traže diplomatsko rešenje kroz dijalog.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom