Uncategorized

Amerikanci će Bondstil prepustiti svom najvećem savezniku u regionu Turskoj?

Izvor: Fakti

Izgleda da Boris Tadić i Vuk Jeremić nisu tek tako proteklih meseci približavali zvanični Beograd zvaničnoj Ankari. Možda su znali da Bela kuća i Pentagon mogli Bondstil, vojnu bazu kod Uroševca koju su podigli ne pitajući Srbiju ni za šta, prepustiti Turskoj.

Bilo kako bilo, član Američko-albanskog saveta Džo Diogardi izjavio je da će Bondstil biti prepuštena turskoj vojsci, kao najvećem američkom savezniku na tlu Balkana.

Nešto ranije je američka administracija saopštila da će u 2012. godini značajno smanjiti budžet namenjen finansiranju marinaca u bazi kod Uroševca, što će za posledicu imati smanjenje broja vojnika na 2.500, uz povlačenje vojne tehnike i naoružanja.

Šta sve vladajuća koalicija oko DS poslednjnih meseci govori o KiM, nimalo ne iznenađuje što je Diogardi izjavio da da je „jedini motiv daljeg prisustva marinaca na Kosovu situacija na severu“. Uz naglašavanje da su američki vojnici „preuzeli ulogu da stvore uslove za uspostavljanje vladavine prava“.

Ovaj albanski lobista još je ocenio da „pitanje severa Kosova mora biti rešeno pre povlačenja američkih vojnika“.

Simptomatično je takođe da je agencija NOA iz Tirane pre neki dan objavila da će SAD do kraja godine povući vojnike sa Kosova, u sklopu opštih mera štednje u američkim oružanim snagama. Procenivši lukavo da i sama „najava povlačenja američkih vojnika iz baze Bondstil može da bude alarm nestabilnosti na Kosovu“.

NOA je otkrila da je Diogardi, sa još nekoliko albanskih lobista, razgovarao o tom pitanju sa predsednikom Odbora za oružane snage u Predstavničkom domu Kongresa Bakom Mekeonom. I da su tom prilikom insistirali su da se povlačenje američkih vojnika odloži do reševanja situacije na severu Kosova jer su oni „jedina prava prepreka ekspanzionističkim ciljevima Srbije“.

Ista agencija je otkrila i da albanski lobisti u SAD žele da Amerikanci tu bazu predaju Turcima koji su „odani saveznici“ Kosova.

U Beloj kući je procenjeno da 5.000 vojnika i osoblja angažovanog u „Bondstilu“ nema nikakvu ulogu, te da njihovo dalje finansiranje nije više opravdano ni vojno.

U izveštaju Saveta Evrope iz 2005. je Bondstil opisan kao „mali Gvantanamo“, jer su se tu, navodno, odvijale prilično mutne radnje u vezi sa osobama osumnjičenim za radikalni islam.

U maju 2001. godine, iz Bondstila je navodno pobegao Fljorim Ejupi, osumnjičen da je postavio bombu koja je eksplodirala ispod autobusa „Nišekspresa“ kod Podujeva i ubila 11, a ranila 40 putnika, Srba.

Iz Bondstila je u Nemačku, prebačen i Ramuš Haradinaj, tajno, kada je ranjen u obračunu sa rivalskim klanom Musaj, a američki policajci su, tom prilikom, sa mesta okršaja odneli sav dokazni materijal.

Ostaje da narednih dana vidimo: hoće li se obistiniti prognoze da će dolazak Turske do Uroševca početi narednih dana da opravdavaju ne samo preokretovci nego i vladajuća koalicija oko DS. Uz „argumentaciju“ ovog tipa: Obamina administracija je pod pritiskom oko 750.000 Albanaca nastanjenih u SAD, a još je plaše obaveštajni krugovi iz Prištine da će se Albanci – ako ih SAD ostave na cedilu – okrenuti prijateljima s Bliskog istoka koji ne odustaju od namere da na Kosovu uspostave jako jezgro radikalnog islamističkog pokreta. Pa zaključivati u stilu: Turska je jedina umerena i ozbiljna zemlja na koju SAD mogu da računaju. Dakle: bolje Turci nego radikalni Arapi…

Nacionalna Srbija će sigurno zvoniti na uzbunu da Turska dolaskom u Bondstil „zaokružuje interesnu sferu na Balkanu i u Evropi“.

A kako će se postaviti koaliconi partneri DS?

Ništa se ne može pretpostavljati unapred. Uprkos tome što je amenik premijera, ministar policije i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić već rekao da Srbija neće propasti ni ako ostane bez Kosova. Pa (u intervjuu „Kuriru“) nastavio:
„Idemo u EU zbog Srbije, i to samo ako je u našem interesu. Neće Srbija propasti ni ako ostane bez Kosova. To se dešavalo u srpskoj istoriji, i taj fanatizam o zaljubljenosti u Evropu ili mazohizam po kom ne možemo da živimo bez Kosova ili RS“, kazao je Dačić.

Prerano je i zato i što je Dačić, u istom „zaletu“, ocenio da treba napraviti razgraničenje na Kosovu, jer međunarodna zajednica treba da prihvati da Srbi neće da žive u nezavisnoj državi Kosovo, kao što je i Srbija bila prinuđena da prihvati da Albanci neće da žive u Srbiji.

„Ako postignemo dogovor o pravednom razgraničenju, potpuno je logično da posle toga ide potpuna normalizacija odnosa. Ako budemo živeli na mitovima, ostaćemo bez ičega“.

Dačićevo zalaganje za „dogovor o pravednom razgraničenju“ podrazumeva, nema sumnje podelu KiM koju, malo-malo, najavljuje i Boris Tadić. Ako je suditi po Tadićevom (najblaže rečeno) minimalizmu, Bondstil bi ostao na albanskoj strani, pa će svi beogradski (opet najblaže rečeno) oportunisti početi da glagoljaju: šta nas briga za sve na albanskoj strani, šta nas briga i za Tursku i za Veliku Albaniju…

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom