Uncategorized

Rusija ne odustaje od Južnog toka

Izvor: Balkanmagazin

Gasprom neće odustati od svojih planova za izgradnju projekta gasovoda Južni tok, čak i ako dođe do dogovora za kupovinu transportnog gasovodnog sistema kroz Ukrajinu, izjavio je juče predsednik Gasprom exporta Alexandar Medvedev a Alexei Miller, generalni direktor Gasproma tvrdi da „komercijalne isporuke gasa kroz gasovod Južni tok počeće krajem 2015. godine“.

Potvrda da će se ovaj gasovod graditi je i to što je Turska dala zeleno svetlo Rusiji za izgradnju Južnog toka.

„Turska je dala Rusiji konačnu dozvolu oko izgradnje Južnog toka, koji treba da transportuje ruski prirodni gas preko Crnog mora u Evropu“, izjavio je juče ruski premijer Vladimir Putin.

„Želim da se obratim turskoj vladi sa rečima posebne zahvalnosti zbog odluke da odobri konačnu dozvolu Gaspromu da gradi gasovod Južni tok po dnu Crnog mora u svojoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni“, rekao je Putin na sastanku koji je održao sa Taner Yildiz, turskim ministrom energetike.

Dogovor će doprineti evropskom tržištu stabilne energetske zalihe, prenose RIA Novosti Putinovu ocenu.

Južni tok kroz turske vode Crnog mora
Iz Gasproma je juče saopšteno da je u Moskvi, tokom sastanka ruskog premijera Vladimira Putina sa Taner Yildizom, turskim ministrom za energetku i prirodne resurse Turska i zvanično uručila notu svog Ministartva spoljnih poslova za projekat Južni tok.

Ovim dokumentom Gasprom je dobio sve potrebne dozvole, koje će definitivno omogućiti nesmetano sprovođenje projekta o izgradnji i budućem radu gasovoda Južni tok, koji će iz Rusije prolaziti preko ekskluzivne turske ekonomske zone.

„Dozvola dobijena od Turske je najčvršća potvrda da će Južni tok biti završen strogo prema rasporedu – 2015. godine,“ izjavio je Miler.

„Želeo bih posebno da se zahvalim našim prijateljima iz Turske na konstruktivnoj saradnji i međusobnom razumevanju, a posebno na tome što smo ovaj dogovor postigli na izmaku ove godine,“ rekao je Miler čestitajući svim učesnicima u projektu Južni tok dobijanje ove dozvole.

Nema popusta za Ukrajinu
Podsećajući da su tokom pregovora oko cene gasa Moskva i Kijev nedavnu razmatrali i opciju zajedničkog poduhvata modernizacije ukrajinskog transportnog gasovodnog sistema, koji predstavlja jezgro tranzitne rute za snabdevanje ruskog prirodnog gasa u Evropu Medvedev u izjavi koju prenose RIA Novosti tvrdi: „Čak i ako uzmemo u obzir Severni tok, Južni tok, Nabuko (rival projekat koji ima podršku Zapada) i tečni prirodni gas, sve u svemu, nedostatak u isporuci gasa za Evropu biće oko 15 do 20 milijardi kubnih metara gasa.“

Medvedev je ponovio da Rusija planira da pusti u rad cevovod Južni tok, kojim će transportovati ruski prirodni gas u Evropu po dnu Crnog mora 2015. godine. Cevovod treba da transportuje do 63 milijarde kubnih metara gasa u centralnu i južnu Evropu i da bude zamena za trase ruskog gasa od tranzitnih zemalja kao što je Ukrajina.

Teritorijom Ukrajine, koja je bivša zemlja Sovjetskog saveza sada ide oko 80 odsto tranzita ruskog gasa do Evrope ali, česte „svađe“ sa Moskvom, uglavnom oko cena gasa, ponekad su se završavale odlukom Kijeva da zaustavi transport gasa u jeku zimske sezone.

Sredinom decembra saopšteno je da bi Gasprom mogao spustiti cenu gasa za Ukrajinu od 210 do 220 dolara po 1.000 kubnih metara gasa sa sadašnje cene od 400 dolara ako Kijev proda deo svog gasovodnog transportnog sistema Moskvi, preneo je ruski poslovni list Kommersant.

Ukrajina već duže vreme traži da promeni uslove gasnog sporazuma koji je potpisan 2009. godine sa Rusijom. Sporazum vezuje cene gasa sa cene nafte, a koje su drastično porasle od 2009. godine i povećale ukrajinski račun za gas.

Miler je, međutim, juče izjavio da „dozvola Turske oko izgradnje gasovoda Južni tok u njenim teritorijalnim vodama neće uticati na formulu cene gasa za Ukrajinu ili za druge zemlje“.

„Što se tiče tržišne cene gasa one su vezane za cene naftnih proizvoda, a ugovori za isporuku gasa našim partnerima su vezani za korpu naftnih derivata i dozvola za izgradnju Južnog toka neće uticati ni na koji način na formulu cene koju Gasprom koristi u svojim ugovorima u celini i sa posebnim zemljma“, izjavio je Miler.

Trasa kroz Italiju
Ruski gasni gigant Gasprom nije isključio mogućnost da bi gasovod Južni tok mogao proći preko teritorije severne Italije, izjavio je u sredu Alexander Medvedev, prvi zamenik izvršnog direktora kompanije Gasprom.

“Ne isključujem ovu opciju”, izjavio je Medvedev. “Uradili smo sveopbuhvatnu studiju izvodljivosti. Odabrana ruta ima čiste ekonomske korene. Objavićemo tu rutu nakon što se odluka o investiranju finalizuje”.

Medvedev je istakao da je studija izvodljivosti jedno, a da su praktični uslovi sasvim nešto drugo – “to su konkretni troškovi, konkretne rute i konkretne cevi”.

„Do određenog nivoa mi posedujemo različite opcije, fleksibilni smo“, izjavio je Medvedev, komentarišući da Gasprom, odustajanjem od Austrije „aktivno podržava rivalski projekat Nabuko, koji namerava da „pumpa“ gas iz centralne Azije u Evropu, zaobilazeći Rusiju“.

Turska – veliki potrošač ruskog gasa
Rusija i Turska dogovorile su se i o produženju dva dugoročna sporazuma o gasu do 2015. i 2021. godine, izjavio je Putin a Miler je precizirao da će „Gasprom povećati isporuke gasa Turskoj za oko osam odsto ili dve milijarde kubnih metara gasa u 2012. godini u poređenju sa isporukama od 25,5 milijardi kubnih metara gasa koliko je planirano za ovu godinu. Tako će isporuka ruskog gasa Turskoj u 2012. godini biti oko 27,5 milijardi kubnih metara.”

„Kao što obično i dešava u takvim slučajevima konačan sporazum je rezultat komparomisa koji je prihvatljih za obe strane“, izjavio je Putin.

Gas se u Tursku transportuje gasovodima Plavi tok i Trans-balkanski gasovod. Turska je, inače, na drugom mestu po kupovini ruskog gasa, iza Nemačke.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom