Uncategorized

Da li će Gasprom zagospodariti ukrajinskim gasovodom, Aleksej Miler: Želimo da kupimo najmanje 50% akcija

Izvor: Novosti

Prvi čovek “Gasproma” Aleksej Miler u ponedeljak je prvi put izjavio da Rusija može da odustane od gradnje gasovoda “Južni tok”. Ako se Rusija dogovori sa Ukrajinom oko kupovine ukrajinskog gasovoda onda joj više neće trebati južni gasovod. Gasprom želi da kupi najmanje 50 posto akcija ukrajinskog gasovoda dok bi u Kijevu hteli da vlasnik bude međunarodni konzorcijum gde bi Ukrajina, Rusija i zapadni investitori bili vlasnici po trećine gasovoda koji bi trebalo da se u bližoj budućnosti kapitalno remontuje. Ukrajina nema novca da sama remontuje dugački gasovod koji joj godinama donosi milijarde dolara.

Za sada u “Gaspromu” ne žele da detaljnije objašnjavaju mogućnost odustajanja od južnog kraka, iako je donedavno i premijer Vladimir Putin uveravao strane partnere da će se taj gasovod sigurno graditi.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič je više puta javno pozivao Kremlj da odustane od skupog projekta “Južnog toka” čija bi izgradnja u bližoj budućnosti učinila ukrajinski gasovod nerentabilnim. U Evropi ne raste toliko brzo potrošnja gasa da bi radili punim kapacitetom svi postojeći gasovodi, a ni južni tok koji još nije ni započet. Prošle godine je preko ukrajinskog gasovoda proteklo 95,4 milijardi kubnih metara gasa što je zapravo dve trećine ruskog izvoza “plavog goriva”. Na tranzitu ruskog gasa Ukrajina je 2010. zaradila 1,3 milijardi evra, pa u Kijevu ne žele da u perspektivi izgube taj novac.

Eksperti tvrde da bi obnova ukrajinskog gasovoda bila najmanje tri puta jeftinija od gradnje “Južnog toka”.

Ostaje i pitanje kako će rusko rukovodstvo objasniti da namerava da odustane od “Južnog toka” pre svega nemačkom ”Njinntershallu”, zatim francuskom EDF i italijanskom ENI koji su glavni partneri “Gasproma”. Osim toga, Vladimir Putin bi morao da objasni odustajanje od projekta predsednicima država sa kojima je vodio brojne pregovore, a među njima je i predsednik Srbije Boris Tadić.

UKRAJINA želi gas za 230 do 250 dolara za hiljadu kubika. Moskva je spremna na to jedino ako se postigne dogovor da “Gasprom” kupi najmanje 50 odsto akcija ukrajinskog gasnog transportnog sistema. Postoji još jedna varijanta da Kijev dobija jeftinije ruski gas, ako ta zemlja uđe u carinsku uniju sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom. Sledeća runda gasnih pregovora Moskve i Kijeva zakazana je za 15. januar.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom