Uncategorized

Čavez: Ti si razočarenje za sve te ljude i ostavi nas na miru Obama

Izvor: Politika

Predsednik Venecuele Ugo Čaves oštro je odgovorio na kritike američkog predsednika Baraka Obame i poručio mu da „gleda svoja posla”.

„Obama gledaj svoja posla, fokusiraj se na vladavinu u svojoj zemlji koju si pretvorio u katastrofu. Ostavi nas na miru”, poručio je Čaves američkom predsedniku posle kritika na račun spoljne politike Karakasa koje je Obama izneo u intervju u listu „El Univerzal”, prenela je agencija AP.

Obama je u juče objavljenom intervjuu izjavio da je Venecuela ponosna, suverena nacija i da SAD nemaju nameru da se mešaju u spoljne poslove Venecuele, ali da „ipak, misli da vladine veze (Karakasa) sa Iranom i Kubom ne koriste interesima Venecuele i njenom narodu.

U obraćanju na sastanku Vladinog kabineta koji je prikazan na državnoj televiziji, Čaves je ljutitim tonom optužio američkog predsednika da je izneverio očekivanja Afroamerikanaca i siromašnih Amerikanaca, kao i afričkih zemlja koje su verovale u njega kada je preuzeo predsedničku funkciju (u januaru 2009. godine).

„Ti si razočarenje za sve te ljude i ostavi nas na miru, Obama”, poručio je Čaves američkom predsedniku, navela je agencija AFP.

Agencije podsećaju da Obama i Čaves isčekuju sledeću godinu kada će se u SAD i Venecueli održati predsednički izbori.

„U svim zemljama u regionu, želimo (Vašington) da vidimo izbore koji su slobodni i pošteni”, rekao je Obama u intervju venecuelanskom listu i dodao da je „nesreća” što je Venecuelanska vlada više zainteresovana za ideološke bitke iz prošlosti nego na gledanje u budućnost.

Čaves je odgovorio kako je Obama „u potrazi za glasovima” i primetio da ukoliko bi mogao da bude „kandidat tamo u SAD, on bi ga (Obamu) počistio”.

AP podseća da je Ambasada SAD u Karakasu bez ambasadora od jula 2010. godine pošto je Čaves odbijao da da agreman američkom ambasadoru Lari Palmeru optužujući ga da ne poštuje primedbe vlade u Venecueli.

To je navelo Vašington da ukine vizu venecuelanskom ambasadoru u SAD.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom