Uncategorized

Vaclav Klaus: Velika je laž da bi pad evra imao nesagledive posledice po Evropu

Izvor: Beta

Češki predsednik Vaclav Klaus ponudio se kao dobrovoljac da likvidira evro, a tvrdnju da pad evra ima nesagledive posledice po Evropu označio je za veliku laž.

“Pad evra mogao bi da ima tragične posledice ako bi se desio haotično. Ali ako bi Evropska unija odustala od evra organizovano i planirano, to bi proteklo mirno”, kazao je Klaus.

Klaus je objasnio da se nudi kao dobrovoljac da likvidira evro, jer je već iskusan pošto je uspešno likvidirao zajedničku monetu Čeha i Slovaka u vreme raspada Čehoslovačke 1993. godine.

On je upozorio vladu da bi bilo neodgovorno da Češka pozajmljuje dužnicima u trenutku kada njoj samoj ne polazi za rukom da smanji zaduženje.

Češki predsednik od samita Evropske unije 8. i 9. decembra u Briselu apeluje na vladu premijera Petra Nečasa da se ugleda na Veliku Britaniju i da ne pristupi novom paktu za budžetsku disciplinu koji je dogovoren na samitu.

“Mislim da ne treba pratiti taj trend da se po svaku cenu brani loš projekt zajedničke evropske valute čija će cena biti sve veća i veća”, kazao je posle samita češki predsednik.

Premijer Petr Nečas kaže da će odluku o eventualnom učešće Češke kao i o pomoći Međunarodnom monetarnom fondu doneti vlada, a ne centralna banka. “Jasno mi je da bi Češka dospela u složenu situaciju ako bi ostala jedina među članicama EU van evrozone”, rekao je Nečas.

Češki premijer dodao je ipak da je on lično protiv toga da Češka izdvoji 10 odsto svojih deviznih rezervi kao pozajmicu za MMF od čega bi onda fond pomagao najproblematičnijim dužnicima.

Češka bi, prema prvim procenama, trebalo da pozajmi MMF-u oko 3,5 milijarde evra. Ukupno evrozona i članice van nje koje na to pristanu, treba da obezbede 200 milijardi evra.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom