Uncategorized

Geostrategija Pacifika: Vašington će poslati dodatne trupe na sever Australije

Izvor: RFE

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je u četvrtak u Australiji da će američka vojska proširiti ulogu u azijsko-pacifičkom regionu uprkos smanjenju budžeta i naglasio da će Amerika i dalje biti pacifička sila koja će uticati na budućnost ovog dela sveta.

Kina je izrazila bojazan povodom Obamine objave da će poslati dodatne vojne snage u Australiju, ali je naglasila da konflikt nije ni u čijem interesu.

U nastojanju da se suprostavi rastućem uticaju Kine, američki predsednik je, u obraćanju parlamentu Australije, rekao da su SAD pacifička sila i da je njihovo prisustvo u azijsko-pacifičkom regionu najviši prioritet njegove administracije u „cilju otklanjanja pretnji po mir“.

“Kao predsednik, stoga sam doneo stratešku odluku. Kao pacifička država, SAD će igrati veću i dugoročnu ulogu u oblikovanju budućnosti ovog regiona, podržavajući ključne principe i u bliskom partnerstvu sa našim saveznicima i prijateljima”, kaže on.

On je u sredu najavio da će Vašington poslati dodatne trupe na sever Australije, u skladu sa novim bilateralnim vojnim sporazumom koji predviđa da u Australiji do 2016. bude raspoređeno 2500 američkih vojnika.

SAD neće imati stalnu vojnu bazu u Australiji, ali će povećati broj vojnika koji prelaze preko njene teritorije, pošto im Australija omogućava bolji pristup Južnom kineskom moru nego američke baze u Japanu i Južnoj Koreji.

“S obzirom da okončavamo sadašnje ratove, naložio sam svom timu za nacionalnu bezbednost da razradi plan po kome će naše prisustvo i misija u azijsko-pacifičkom regionu biti od najvišeg prioriteta. Kao rezultat, bilo kakvo smanjenje troškova odbrane neće biti – ponavljam neće biti na štetu azijsko-pacifičkog regiona”, naglasio je Obama.

Peking je već izrazio zabrinutost zbog Obamine najave o de facto uspostavljanju američke baze u Australiji. Kineske vlasti se pribojavaju od zaokruživanja od strane SAD u azijsko-pacifičkom regionu.

Kina je opterećena teritorijalnim sukobima sa američkim saveznicima, uključujući Filipine i Tajvan, oko grupe ostrva u Južno kineskom moru.

Zvanični Peking je u više navrata naglasio da će o ovim pitanjima direktno razgovarati samo sa zemljama koje su deo spora, odbacujući mogućnost američkog angažmana.

Obama prvi put na “istočnoazijskom samitu”

Međutim, analitičari procenjuju da će pojačano prisustvo SAD u ovoj oblasti ohrabriti njihove saveznike, što će dodatno iritirati Kinu.

Obama je rekao da uvažava zabrinutost Kine i obećao da će raditi na jačanju saradnje sa njom.

“Pokušaćemo da nađemo dodatne mogućnosti za saradnju sa Pekingom, uključujući intenzivniju komunikaciju između naših armija kako bi smo olakšali razumevanje i izbegli pogrešne procene”, kaže on.

Američki predsednik je dodao da: “ćemo istovremeno otvoreno razgovarati s Pekingom o važnosti poštovanja međunarondih normi i univerzalnih ljudskih prava kineskog naroda. Svi naši narodi imaju veliki interes za mirni i prosperitetni razvoj Kine i Sjedinjene Americke Države to pozdravljaju. Vidimo da Kina može biti partner u smanjivanju napetosti na Korejskom poluostrvu i sprečavanju širenja nuklearnog oružja.”

Ključni američki saveznici Japan i Južna Koreja traže bezbednosne garancije od Vašingtona kao snažnu protivtežu rastućoj moći Kine.

Kao odgovor na te zahteve, SAD će proširiti svoje prisustvo u jugoistočnoj Aziji razmeštanjem ratnih brodova i aviona 2012., uključujući i 2500 hiljade pripadnika snaga za brzo delovanje.

U Japanu i Južnoj Koreji je već razmešteno skoro 80 hiljada američkih vojnika.

“U planiranju budžeta za budućnost, odvojićemo resurse neophodne za održavanje našeg snažnog vojnog prisustva u ovom regionu. SAD su pacifička sila, i to ćemo ostati. Mi već modernizujemo američku odbrambeni poziciju u azijsko-pacifičkom regionu. Ona će biti proširena tako što ćemo zadržati snažno prisustvo u Japanu i na Korejskom poluostrvu, istovremeno proširujući naše prisustvo u južnoj Aziji”, ističe Obama.

Nakon Australije, Obama je otputovao na Bali u Indoneziji, gde će prisustvovati regionalnoj konferenciji kao deo njegove devetodnevne turneje po azijsko-pacifičkoj oblasti.

On će nastojati da naglasi svoj fokus na Aziju i time što je prvi američki predsednik koji će prisustvovati “istočnoazijskom samitu”. Reč je o diplomatskom bloku u koji su ove godine primljeni i SAD i Rusija.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom