Uncategorized

Načelnik Generalštaba ruske vojske general Nikolaj Makarov: Moguć nuklearni rat

Izvor: RTS

Načelnik Generalštaba ruske vojske general Nikolaj Makarov upozorio je da Rusija može da bude uvučena u sukobe na svojim granicama, koji bi imali potencijal da se pretvore u nuklearne ratove.

Rusija je suočena sa velikim rizikom da bude uvučena u sukobe na svojim granicama, koji bi imali potencijal da se pretvore u nuklearne ratove, rekao je načelnik Generalštaba ruske vojske general Nikolaj Makarov.

Ruski general je skrenuo pažnju na širenje NATO na istok i upozorio da je znatno uvećan rizik od uvlačenja Rusije u lokalne konflikte.

Kako prenose ruske agencije, on je dodao da bi “pod određenim uslovima, takvi lokalni i regionalni sukobi mogli da prerastu u rat u kome bi bilo korišćeno i nuklearno oružje”.

Državna vojna doktrina predviđa da armija može da koristi atomsko oružje u slučaju nuklearnog napada na Rusiju ili njenog saveznika, kao i prilikom napada konvencionalnim naoružanjem velikih razmera, koji bi mogao da ugrozi Rusiju, prenosi AP.

Načelnik Generalštaba ruske vojske je upozorio da planirano povlačenje snaga NATO-a iz Avganistana može da bude okidač za sukobe u bivšim sovjetskim republikama u Centralnoj Aziji koji mogu da izrastu u rat širokih razmera.

Makarov se posebno osvrnuo na planove NATO-a da ponudi članstvo Ukrajini i Gruziji, za koje smatra da su bezbednosna pretnja za Rusiju. Situacija je posebno osetljiva kada je u pitanju Gruzija, protiv koje je Rusija ratovala 2008. godine i čije otcepljene oblasti Južnu Osetiju i Abhaziju priznaje kao nezavisne države.

Kako prenose ruske agencije, Makarov je naznačio da ruska armija planira da poveća broj vojnika po ugovoru, a smanji broj regruta, sa planom da u budućnosti uvede u potpunosti profesionalnu vojsku. Makarov, međutim, nije rekao kada Rusija planira da ukine obavezno služenje vojske.

Rusija ima milion vojnika i zbog malog prirodnog priraštaja ima sve veći problem da obezbedi dovoljan broj regruta za njenu popunu. Uvođenje profesionalne vojske predstavlja veliku promenu zvaničnog stava da je redovno služenje vojnog roka jeftinije od profesionalne vojske.

Inače, Amerika i Rusija su najveće nuklearne sile na svetu. Rusija ima preko 15.000 atomskih bombi, a SAD preko 10.000, ali se većina ovih bombi nalazi u podzemnim skladištima, dok je u operativnoj upotrebi 2.500 ruskih i oko 2.000 američkih nuklearnih bombi.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom