Uncategorized

Geostrategija Azije: Amerika obezbeđuje trajno strateško vojno prisustvo u Avganistanu

Izvor: Deutsche Welle

SAD i Avganistan nameravaju da dugoročno sarađuju- pre svega na vojnom i ekonomskom polju. Brojni susedi Avganistana, međutim, protive se trajnom prisustvu Amerikanaca u toj zemlji.

Na zasedanju Velike skupštine ili Loje Džirge, koje je 16.11. počelo biće razmotreno strateško partnerstvo sa SAD. Biće to deseta Loja Džirga u istoriji Avganistana. Saziva se uvek kada se zemlja nalazi pred važnim odlukama. Na poslednjem skupu plemenskih vođa, pre deset godina, odlučeno je da Avganistan, nakon svrgavanja talibanskog režima, krene putem demokratije.

Oko 2300 delegata sada će se ponovo naći pred važnim pitanjima, kaže Heleludin Helal iz komisije Loje Džirge u Kabulu: „Delegati će raspravljati samo o jednoj tački: da li Avganistan treba da prihvati sporazum o strateškom partnerstvu sa SAD ili ne.“

Detalji takozvanog strateškog partnerstva za sada nisu poznati. Iz dobro informisanih krugova se saznaje da je cilj SAD da u Avganistanu izgradi više vojnih baza. Trenutno je u Avganistanu raspoređeno oko 100.000 američkih vojnika. Ali, oni će ovu zemlju napustiti narednih godina, pošto bi do 2014. međunarodne snage ISAF odgovornost za bezbednost trebalo da u potpunosti predaju avganistanskim vlastima.

Protivljenje suseda

Partnerstvo bi SAD omogućilo da i posle ovog datuma budu vojno prisutne u ovoj zemlji. Zvanično obrazloženje glasi: mora se sprečiti da Avganistan ponovo padne u ruke Talibana i Al Kaide.

Mnogi susedi Avganistana odbijaju dugoročno angažovanje SAD u Avganistanu, kaže Konrad Šeter, stručnjak za južnu Aziju iz Centra za istraživanje razvoja u Bonu: „Iranci se osećaju priklještenim od strane Amerikanaca u Iraku i Avganistanu. A Pakistanci, koji imaju atomsku bombu, zabrinuti su da bi Amerikanci, kad tad mogli vojno da intervenišu.“

Ni Rusija, ni Kina, nisu zainteresovane da SAD na njihovim granicama drže vojne baze, dodaje Šeter. Neki duboko zavađeni susedi Avganistana pokušavaju da ojačaju svoj uticaj u centralnoj Aziji. Jedan od razloga je da oni žele neometani pristup regionu centralne Azije i Avganistana koji je bogat sirovinama, pretpostavlja ovaj stručnjak za južnu Aziju i dodaje da bi trajnim prisustvom SAD u Avganistanu to sigurno bilo otežano.

U ovom kontekstu Loja Džirga u Kabulu biće od velikog značaja, a već nedeljama razni lobisti pokušavaju da utiču na delegate.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom