student info

Ponedeljak 24.10. u 12h termin emitovanja gostovanja u emisiji “Ćirilica”, bivšeg šefa CIA za Balkan, Stivena Mejera

Emitovanje emisije “Ćirilica” u kojoj je novinar Milomir Marić razgovorao sa bivšim šefom CIA za Balkan, profesorom vašingtonskog Univerziteta za nacionalnu odbranu Stivenom Mejerom.

Stiven E. Majer 90-tih je kao zamenik direktora Interagencijske grupe zadužene za Balkan, analizirao situaciju na području bivše Jugoslavije. Platu je tada zarađivao u CIA-i. Premda je bio vrlo čest gost u regionu, agent Majer nikad nije radio undercover. S obzirom na to da se vodio kao zaposlenik CIA-e, a ne tajni agent, za takvo što naprosto nije bilo nikakve potrebe – iako su ondašnje vlade vrlo dobro znale ko je i za koga radi sredovečni Amerikanac. No, ono što se, u vrlo širokom smislu te reči, naziva špijunažom, a u biti svodi na političku, vojnu i privrednu analizu, danas je samo prošli život agenta Meyera.

Trenutno profesor američke spoljne politike, Majer poslednjih 9 godina podučava i o Srednjoj Evropi, ruskoj politici, te ekologiji na National Defense University-u u Washingtonu. U poslednje vreme Balkan posećuje sve ređe, a razlog je, onde ima nekih americkih ambasadora s kojima se, kao i s određenim aspektima američke spoljne politike, jako razilazi u stavovima”.

Amfiteatar Akademije za diplomatiju i bezbednost, ponedeljak 24. oktobar u 12 sati.

Obavezno prisustvo svih studenata i profesora.

Transkript razgovora možete preuzeti odavde.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom