Uncategorized

Libija: Ubijen Gadafi, pada i Sirt, rat završen?

Izvor: RTS

Moamer Gadafi preminuo je od rana koje je zadobio u borbama za Sirt. Grad u rukama pobunjenika. Kraj građanskog rata u Libiji.

13.50 – Pobunjenici saopštili da je Moamer Gadafi mrtav.

13.41 – U toku potraga za Gadafijevim sinovima Mutasimom i Seifom el Islamom.

13.16 – Pobunjenici tvrde da je zarobljen Moamer Gadafi. Bivši libijski lider je ranjen u obe noge.

Građanski rat u Libiji je, posle više od osam meseci krvavih borbim okončan, pošto su ustanici tokom noći probili poslednju liniju odbrane grada i zarobili Moamera Gadafija, koji je ranjen u obe noge i prebačen u bolnicu.

Gadafi je zarobljen u jednoj od poluporušenih kuća nedaleko od Sirta, gde su ga, ranjenog pronašli pobunjenici. Jedan od vojnika koji je učestvovao u akciji tvrde da je svrgnuti libijski lider, u tom trenutku, vikao: “Ne pucajte, ne pucajte”.

Prema prvim informacijama, Gadafi je pokušao da pobegne iz Sirta u konvoju vojnih vozila, koji su bombardovali avioni NATO-a. U toj akciji, navodno, ubijen je komandant “zelenih snaga” Abu Bakir Jonus DŽabr.

Poslednji juriš ustanika na Sirt počeo je rano jutros, kada su borci novog režima uleteli u nekoliko preostalih zgrada iz kojih su “zelene snage” pružale otpor.

Borbe su trajale oko 90 minuta, a nekoliko vozila sa Gadafijevim borcima pokušalo je da izađe iz grada neposredno pred napad, ali su ih pobunjenici zaustavili.

Uhapšeno je najmanje 16 Gadafijevih boraca i zaplenjena velika količina oružja i municije.

Skoro dva meseca nakon zauzimanja Tripolija i najvećeg dela zemlje, Gadafijeve pristalice su u pojedinim mestima pružale jak otpor, zbog čega vođe novog libijskog režima nisu mogle da proglase potpunu pobedu.

Ranije ove nedelje palo je progadafijevsko uporište Bani Valid. U utorak su bivši pobunjenici saopštili, da su u poslednjem uporištu Sirtu, suzbili Gadafijeve pristalice na prostor od oko 700 kvadratnih metara.

Nije sigurno da li će Gadafijeve pristalice, koji su uspeli da pobegnu nastaviti borbu koristeći velike količne oružja za koje se veruje da je Gadafi ostavio u skloništima u udaljenoj južnoj pustinji.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom