Uncategorized

Bivši britanski ministar finansija Norman Lamont: Plan za spasavanje eura koji bi uključivao direktne pozajmice ECB predstavlja džinovsku piramidalnu šemu

Izvor: Blic

Bivši britanski ministar finansija (1990-1993.) Norman Lamont, koji je svojevremeno zajedno sa premijerom Mejdžorom izdejstvovao da Britanija ostane izvan evrozone, danas je u londonskom “Dejli mejlu” objavio autorski članak u kom se zalaže za bankrot prezaduženih zemalja, kao bezbolnije rešenje, dok plan za spasavanje evra koji bi uključivao direktne pozajmice ECB naziva naziva “džinovskom piramidalnom šemom”.

Lamont najpre podseća na nastanak evrozone, kome je prema njegovom mišljenju svojom odlučnošću ranih 90-tih godina kumovao bivši nemački kancelar Kol, dok on sam, kako tvrdi, nikada nije verovao u uspeh monetarne unije, jer smatra da bi za to bio neophodan federalni sistem oporezivanja i izdataka – odnosno isti fiskalni režim za sve zemlje.

Sada su se lideri zemalja koje ovaj projekat podržavaju našli u škripcu, jer znaju da im parlamenti njihovih zemalja nikada neće odobriti ogromne sume potrebne da se on spase. Stoga su ministri finansija evrozone skovali alternativni plan – da parlamente zaobiđu tako što će najveći deo potrebne sume obezbediti ECB – i to je ono što Lamont smatra istinski zastrašujućim.

Ko će spasavati ECB ako zapadne u nevolje i postane nesolventna? Odgovor glasi: iste one prezadužene članice koje bi ona svojim zajmovima trebalo da spasava i koje su se obavezale da spasavaju jedne druge, a sve to podseća, kako je jedan od predstavnika argentinske centralne banke već izjavio, a Lamont citira, na džinovsku piramidalnu šemu – špekulativni aranžman u kom se izdašne kamate finansiraju novim ulozima, sve dok se čitava konstrukcija ne uruši.

Umesto toga, mnogo bezbolnije, realnije i demokratskije (tj. u većem skladu s voljom evropskih naroda i parlamenta) bi, smatra Lamont, bilo da se prezaduženim zemljama omogući da proglase bankrot i da se evro postepeno i organizovano demontira.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom