Uncategorized

U pripremi najveći štrajk u istoriji Velike Britanije

Izvor: Nezavisne novine

Više od milion članova radničkih sindikata iznijeće svoj stav o eventualnom pokretanju štrajka iduće sedmice i to će do sada biti najveće izjašnjavanje o obustavi rada u Velikoj Britaniji, piše danas “Dejli telegraf”.

Sindikat “Unison” navodi da se među onima koji će glasati nalaze službenici socijalnih službi, medicinske sestre, asistenti u nastavi, servirke u restoranima i čistači u bolnicama. Štrajk je najavljen zbog spora oko penzijskog sistema u javnom sektoru.

Rezultati glasanja biće poznati 3. novembra. Generalni sekretar “Unisona” Dejv Prentis navodi da će se zbog “napada” vlade boriti za budućnost penzionog sistema u javnom sektoru.

Radnici u Velikoj Britaniji suočeni su sa većim izdvajanjima za doprinose, povećanom starosnom granicom za odlazak u penziju i smanjenim iznosima na čekovima za penziju.

Zvaničnici očekuju da će se većina na glasanju izjasniti pozitivno na pitanje o stupanju u štrajk. Od članova “Unisona” biće zatraženo da stupe u štrajk 30. novembra, sa otvorenom mogućnosti za dalju akciju, uključujući i program povremene obustave rada.

Prentis je najavio da će samo neophodno osoblje biti na radnim mjestima u danima štrajka.

I ostali sindikati će obaviti glasanje o štrajku, čime se otvara mogućnost da će 30. novembra u obustavi rada učestvovati nekoliko miliona ljudi.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom