Uncategorized

Aleksandar Rar za nemački Bild: S Putinom je uskoro ponovo u Kremlju čovek koji je veoma prijateljski raspoložen prema Nemačkoj

Izvor: Tanjug

Izbor ruskog premijera Vladimira Putina za predsednika Rusije na proleće 2012. godine je siguran, piše nemački “Bild”. Ovaj list je preneo i mišljenje stručnjaka da je Putin veoma prijateljski raspoložen prema Nemačkoj.

“S Putinom je uskoro ponovo u Kremlju čovek koji je veoma prijateljski raspoložen prema Nemačkoj”, prenosi Bild odogovor Aleksandra Rara, autora knjige “Hladni prijatelj”, na pitanje šta “večni Putin” znači za Nemačku i njenu privredu.

Rar, takođe, kaže da Putin preko Nemačke želi na zapad i da bi alternativa Putinu bili antizapadni nacionalisti.

“Alternativa Putinu bi bili antizapadni nacionalisti. Tu mu možemo mi biti skoro zahvalni, čak i ako situacija u Rusiji nema puno zajedničkog s demokratijom. Kada je reč o ljudskim pravima, tu će Putin napraviti kompromise da bi poboljšao svoj imidž”, smatra Rar.

Kada je, međutim, reč o privrednoj saradnji moćne, izvozno orijentisane nemačke privrede sa Rusijom i tu Rar vidi novu situaciju.

“Za nemačke koncerne će situacija biti preglednija. Do sada je čovek morao da ide Medvedevu, premda je svako znao da Putin donosi odluke. S njim (Putinom) biće ponovo jedan komandni centar” , smatr Rar.

“Bild” piše da Putinova pobeda (2012) važi kao sigurna i da će on onda još šest godina vladati i podseća na porodičnu istoriju aktuelnog ruskog premijera, navodeći da je njegova majka, kada su Nemci okupirali Lenjingrad skoro umrla od gladi, ali je preživela i 1952. godine rodila Putina.

U tekstu se podseća na Putinovu KGB prošlost u Drezdenu i da tečno govori nemački i kaže da je njegov moto da onaj koga nije pogodio raspad SSSR nema srce, a onaj ko Sovjetski Savez ponovo priželjkuje, nema razum.

Kada je reč o Putinu i Nemačkoj, svaki njegov dolazak u tu zemlju izazivao je ogromno medijsko interesovanje, komentare i kritike.

Za njega i aktuelnu nemačku kancelarku Angelu Merkel se kaže da neguju korektne odnose, ali da su bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i Putin koji su, između ostalog, osnovali i Peterburški dijalog, kao diskusioni forum, zapravo na “ti”.

Kada je Putin lane poslednji put bio u Berlinu, njih dvojica su se sreli u jednom otmenom berlinskom restoranu i uz guščiju paštetu i vino i pod budnim okom obezbeđenja razgovarali, što je naišlo na komentar medija da se visoka svetska politika ne vodi samo u parlamentima, već ponekad i za kafanskim stolom.

Putin je lane pred dolazak u Berlin, svojim predlogom o stvaranju slobodne trgovinske zone od Lisabona do Vladivostoka izazvao dosta medijske pažnje i, dok su najmoćniji bankar, direktor “Dojče banke” Jozef Akerman i šef dipolomatije Gvido Vestervele to pozdravili, dotle je Merkelova bila uzdržana.

Putin je tada, prema nemačkim medijima bio u “ofanzivi šarma”, a ove godine skoro pa na “stubu srama”, pošto je prvo bio imenovan za dobitnika nagrade “Kvadriga”, a zatim je, uz teški pritisak javnosti i, pre svega, opozicionih političara odbor doneo odluku da ove godine odustaje od dodele te nagrade.

Odluka da se Putinu dodeli nagrada naišla je letos na žestoke kritike, a bivši češki predsednik Vaclav Havel, nekadašnji dobitnik “Kvadrige”, najavio je da će svoje priznanje vratiti, ukoliko bi Putin ove godine dobio tu nagradu.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom