Uncategorized

Ambasador Rusije pri NATO, Dmitrij Rogozin: NATO ne želi da razgovara o situaciji na Kosovu ili da provede istragu o poslednjim krvavim incidentima

Izvor: Blic

Ambasador Rusije pri NATO Dmitrij Rogozin izjavio je večeras da Alijansa svojim akcijama na administrativnoj liniji između Srbije i Kosova stvara novi konflikt na Balkanu.

“NATO pravi još jednu grešku provociranjem novog konflikta na Balkanu”, izjavio je Rogozin za “Russia Today”, komentarišući događaje na prelazu Jarinje.

Rogozin je dodao da “kolege iz NATO, kako se čini, ne shvataju kakve mogu da budu posledice njihovog učešća u konfliktu”.

“Umesto da zauzmu neutralnu poziciju, u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN, oni drže stranu Kosovu i Albaniji. U suštini, NATO blokira jedini put za život između kosovskih Srba i Srbije. Međunarodni mirovnjaci su umešani u civilni konflikt na severu tog regiona”, rekao je Rogozin.

httpv://www.youtube.com/watch?v=jP5k4xrmiL4

Rogozin je rekao Interfaksu da NATO ne želi da razgovara o situaciji na Kosovu ili da provede istragu o poslednjim krvavim incidentima.

“Oni se kriju iza formalnih fraza koje ne znače ništa. Svedoci smo bezočnih laži o tome kakve su mere primenjene protiv civilne populacije na Kosovu”, rekao je ruski ambasador pri NATO.

Rogozin je napomenuo da NATO tvrdi da su u intervenciji protiv demonstranata korišteni samo gumeni meci, dok su, prema informacijama iz bolnice, povređeni imali rane od bojeve municije. On je dodao da je zatražio da Alijansa formira komisiju koja bi ispitala šta se desilo u toj oblasti.

“Ukoliko NATO vodi računa o svom ugledu, odmah treba da prekine sve ovo i ponovo postane neutralan, te da provede istragu o zločinima koji su se desili nad civilima na severu Kosova”, rekao je Rogozin.

On je naglasio da će Rusija podržati i zaštiti civile i odluke Saveta bezbednosti UN.

Džon Laflend iz pariskog Instituta za demokratiju i saradnju slaže se da je razmeštanje snaga Kfora ponovo aktiviralo “zamrznuti konflikt”.

“Ako bi povukli svoja pojačanja sa granice između severnog Kosova i ostatka Srbije, onda smatram da bi region bio ponovo miran”, rekao je Laflend.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom