Uncategorized

Vaclav Klaus: Centralizacija državne uprave u Evropi je potpuno pogrešan put, to znači slabljenje osnovnog stuba demokratije – nacionalne države

Izvor: Beta

Predsednik Češke Vaclav Klaus je u Vašingtonu ponovo kritikovao Evropsku uniju i trend sve dublje integracije i ocenio da demokratije ne može biti u EU od 27 država.

„Ne slažem se sa danas pomodnim mišljenjem da zbog globalizacije treba stvoriti i globalnu upravu. Činjenica da slični problemi postoje u mnogim zemljama, ne znači da su oni globalni”, kazao je predsednik u predavanju u Enterprajz institutu u Vašingotnu, preneli su danas češki mediji.

Centralizacija državne uprave u Evropi je po Klausovoj oceni potpuno pogrešan put.

„To znači slabljenje osnovnog stuba demokratije – nacionalne države”, rekao je Klaus i ocenio da američka država Albama ima više mogućnosti nego Portugalija – koja je u EU, da sama donosi zakone.

Za sadašnju finansijsku i dužničku krizu u Evropi Klaus je optužio vlade, a ne tržište: „To nije bilo greška tržišta, kako se sada rado tvrdi. Neosporno je da se u krizi našla i cela koncepcija evropske integracije a dužnicka kriza evrozone je samo vrh ledenog brega”, kazao je predsednik.

U diskusiji posle predavanja Klaus je istakao da je u evrozonu – koja je, po njegovim rečima veštačko stvaranje evropske monete, uloženo toliko kapitala da će preživeti.

„Biće to, međutim, po cenu masivnih fiskalnih transfera i dugoročne stagnacije celog kontinenta”, smatra Klaus.

Kao najveću opasnost i pretnju slobodi građana u celom svetu, u predavanju nazvanom „Da li je u današnje zapadnom svetu garantovana sloboda” Klaus je ponovo označio razne „-izme”, odnosno pojave koje on označava novim kovanicama koje ne postoje u češkom jeziku.

„Svima je stalo da se poštuju ljudska prava, ali mnogi od nas se boje ‘hjuman-rajtizma’. Obogaćuju nas razne kulture, ali ne i multikulturalziam. Moramo da obezbedimo jednaka prava za žene ali imamo mnogo razloga za kritiku feminizma. Kada govorim o environmentalizmu ne govorim o racionalnoj diskusiji o zaštiti životne sredine, što je naša dužnost. Mislim na environmentalizam kao ideologiju”, objasnio je Klaus.

Češki predsednik je zaključio u govoru u Vašingtonu rekavši da danas živi u mnogo boljem svetu nego za vreme komunista, ali da ni danas slobode nisu unapred garantovane.

„Ali to je svet koji me je razočarao mnogo više, nego što sam mislio u vreme pada komunizima”, kazao je Klaus.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom