Uncategorized

Da li Rusija i Velika Britanija mogu prevazići oštra međusobna razmimoilaženja?

Izvor: Blic

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron rekao je danas u Moskvi da njegova zemlja i Rusija mogu da prevaziđu oštra razmimoilaženja u međusobnim odnosima i da uspostave nove trgovinske veze.

Kameron je došao u Moskvu da se sastane sa predsednikom Rusije Dmitrijem Medvedevim, kao i sa premijerom Vladimirom Putinom.

To je istovremeno prva poseta nekog britanskog lidera glavnom gradu Rusije otkako je pre pet godina u Londonu otrovom usmrćen bivši ruski agent-disident Aleksandar Litvinenko, koji je na samrti optužio Putina da je odobrio njegovu likvidaciju.

Od Litvinenkove smrti, odnosi Britanije i Rusije su se pogoršali, i Moskva je više puta odbijala britanske zahteve da joj se izruči glavni osumnjičeni u ovom slučaju, bivši agent KGB-a Andrej Lugovoj.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg, koji prati Kamerona u njegovoj poseti zajedno sa predstavnicima poslovnog sveta, potvrdio je da će Kameron pokrenuti pitanje Lugovoja, ali je dodao da će se poseta usredsrediti na poslovne mogućnosti, s obzirom da su u slučaju Litvinenko šanse za napredak male.

U intervjuu za televiziju Skaj njuz, Lugvoj je pozvao Britaniju da tokom razgovora u Moskvi zaključuje nove poslovne sporazume umesto da se bavi smrću Litvinenka.

Kameron se nada zaključivanju novih trgovinskih sporazuma u vrednosti od 215 miliona funti to jest 340 miliona dolara, na osnovu kojih će se u Britaniji otvoriti 500 novih radnih mesta.

Britanske firme će verovatno dobiti prava učešća u civilnim nuklearnim projektima u Rusiji, dok će Britanija podržati nastojanja Rusije da se priključi Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

U Kameronovoj pratnji je 20 predstavnika britanskog poslovnog sveta, a među njima predsednik Britiš petroleuma Bob Dadli i predsednik Rojal dač Šela Piter Vozer.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom